Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
26.07.2024 12:26

Pochod Vrba-Wetzler Memorial pripomína útek Židov z koncentračného tábora


Ilustračný obrázok - logo pochodu. Zdroj: Vrba–Wetzler Memorial


Skupina 45 ľudí vykročila v pondelok (22. 7.) z priestorov nemeckého koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau pri poľskom Osvienčime na pochod Vrba-Wetzler Memorial. TASR o tom informovala Karin Vik z organizačného tímu podujatia.


 Účastníci si počas pochodu pripomínajú 80 rokov od úteku dvoch slovenských Židov Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera z koncentračného tábora do slovenskej obce Skalité.         

"Trasa pochodu sa opiera o opisy úteku v dvoch knihách samostatne publikovaných Wetzlerom a Vrbom. Kopíruje ich zhruba 122 kilometrov dlhú trasu, po ktorej za dramatických okolností v apríli 1944 ušli z vyhladzovacieho tábora na Slovensko. Najprv do Skalitého a neskôr pokračovali vlakom do Žiliny," uviedla Vik.         

Doplnila, že v sobotu (27. 7.) o 9.00 h sa účastníci presunú na poľsko-slovenskú hranicu v Zwardoni, kde sa uskutoční spoločné stretnutie pri pamätníku pochodu. "Vytvoril ho slovenský sochár Fero Guldan a osobne osadil pri prvom pochode v roku 2014. V obci Skalité sa spoločne vydáme po náučnom chodníku venovanom Ondrejovi Čaneckému, ktorý Wetzlera a Vrbu na ich úteku pred prechodom hraníc prichýlil a poskytol im pomoc," priblížila.         

Z Kysúc sa účastníci pochodu vlakom presunú do Žiliny. Na Hollého ulici navštívia pamätnú izbu, kde dvaja hrdinovia napísali správu o skutočnom cieli deportácií Židov, ktorým bolo masové vyvražďovanie. Záver pochodu bude v Novej synagóge v Žiline od 18.00 h.         

Podujatie od roku 2014 organizuje česká a slovenská pobočka Medzinárodného kresťanského veľvyslanectva Jeruzalem v spolupráci s iniciátorom projektu Fedorom Gálom. Po tom, ako organizátori osadili prvé informačné tabule v roku 2021 na slovenskej strane, je ambíciou postupne budovať nastálo označenú trasu v štýle náučného chodníka v digitálnej aj fyzickej podobe aj na poľskej strane.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2017
Prehliadkou Múzea holokaustu odštartoval projekt Vrba Wetzler Memorial
Prehliadkou Múzea holokaustu v Seredi včera (19. apríla) popoludní odštartoval projekt Vrba Wetzler Memorial, ktorý je pripomienkou úteku Rudolfa Vrbu a Alfreda Israela Wetzlera z nemeckého nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau na území okupovaného Poľska.
viac
06.08.2018
Z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau opäť vykročí pochod Vrba Wetzler
Na pochod Vrba Wetzler Memorial vykročí v pondelok z priestorov koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau viac ako 70 ľudí. TASR o tom informoval Peter Švec z českej a slovenskej pobočky Medzinárodného kresťanského veľvyslanectva Jeruzalem (ICEJ).
viac
15.07.2019
Pochod Vrba Wetzler vykročil z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau
Desiatky ľudí vykročili v pondelok z priestorov nemeckého koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau pri poľskom Osvienčime na pochod Vrba Wetzler Memorial.
viac
24.08.2020
Memoriál Stopami ukrývaných detí pripomenie príbeh cesty za slobodou
Občianske združenie Post Bellum pripravilo po vzore memoriálu Vrba – Wetzler týždňové podujatie pripomínajúce príbeh Pavla Eliho Vaga, jeho staršej sestry Ester a ďalšej rodiny, ktorí počas druhej svetovej vojny unikli pred transportom do koncentračného tábora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %