Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
24.08.2020 10:20

Memoriál Stopami ukrývaných detí pripomenie príbeh cesty za slobodou


Snímka zdroj: (tasr).


Občianske združenie Post Bellum pripravilo po vzore memoriálu Vrba – Wetzler týždňové podujatie pripomínajúce príbeh Pavla Eliho Vaga, jeho staršej sestry Ester a ďalšej rodiny, ktorí počas druhej svetovej vojny unikli pred transportom do koncentračného tábora.


Na memoriáli pod názvom Stopami ukrývaných detí prejdú účastníci od pondelka 24. augusta viac ako 100 kilometrov z Vrútok do Čierneho Balogu miestami, kadiaľ putovali súrodenci pri ceste za slobodou.

„Našou ambíciou je vytvoriť tradíciu a komunitu, ktorá sa bude stretávať na memoriáli každoročne a pripomínať si aj osudy ľudí, ktorí sa stali obeťami krutých udalostí vojny,” uviedla riaditeľka Post Bellum Sandra Polovková.      

Informovala o tom, že prvý ročník memoriálu sa svojou aktívnou účasťou rozhodla podporiť aj veľvyslankyňa Spojených štátov amerických na Slovensku Bridget Brinková, ktorá sa pripojí na piatkovej (28. 8.) časti trasy v oblasti Kamenistej doliny.      

Memoriál vyvrcholí 29. augusta, v deň výročia Slovenského národného povstania. Pri tejto príležitosti Post Bellum organizuje spomienkové podujatie, ktoré sa uskutoční od 18.00 h v Kultúrnom dome v Čiernom Balogu. Účasť prisľúbili aj podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga a verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2017
Spoznajme sa na bicykli
V sobotu 13. mája sa uskutoční druhý ročník príjemného podujatia Spoznajme sa na bicykli. Je to podujatie, ktoré organizuje viacero subjektov, vrátane štyroch obcí.
viac
06.08.2018
Z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau opäť vykročí pochod Vrba Wetzler
Na pochod Vrba Wetzler Memorial vykročí v pondelok z priestorov koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau viac ako 70 ľudí. TASR o tom informoval Peter Švec z českej a slovenskej pobočky Medzinárodného kresťanského veľvyslanectva Jeruzalem (ICEJ).
viac
07.07.2020
Zariadenie lesnej pedagogiky pripravilo zážitkové programy pre rodiny
Zariadenie lesnej pedagogiky v Krásnych Sadoch Mlynica pod Vysokými Tatrami spúšťa od 13. júla zábavno-vzdelávacie programy pre rodiny s deťmi.
viac
07.08.2020
Z detí sa v prímestskom tábore stali remeselníci a výtvarníci
Tradičné remeselné postupy a výtvarné techniky si v tábore Šikovníček v Liptovskom Mikuláši osvojilo 22 detí. Týždenný prímestský detský tábor zorganizovalo Liptovské kultúrne stredisko (LKS) na konci júla. Informovala o tom metodička LKS pre umelecké remeslo Beata Kuviková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %