Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
26.07.2024 02:10

Matica slovenská súhlasí, že strategické pamiatky by mal prevziať do správy štát


Sídlo Matice slovenskej v Martine. Foto: TASR Pavol Ďurčo


Matica slovenská (MS) podporuje snahy ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) vo veci prevodu správy hradu Devín a ďalších národných kultúrnych pamiatok do rúk štátu.


"Vlastníctvo štátom poskytuje istotu, že sa národným kultúrnym pamiatkam dostane adekvátnej pozornosti, starostlivosti a úcty, ktorú si zaslúžia," zdôvodňuje MS svoj postoj.         

Osvojuje si zároveň Tarabov argument, že štát má v porovnaní so samosprávami väčšie možnosti nasmerovať potrebné finančné prostriedky na údržbu a obnovu historických pamiatok. Poukazuje zároveň i na súčasné "relativizovanie, ba až hrubé znevažovanie štátnej symboliky", čo podľa MS vedie k potláčaniu národnej identity i postupnej degradácii štátnej suverenity.

"Je preto potrebné, aby sa štát zaoberal problematikou používania štátnych symbolov i správou a starostlivosťou o národné kultúrne pamiatky, medzi ktoré patrí aj Devín," uviedla za Maticu jej hovorkyňa Laura Hancová. "Prevod správy hradu Devín na štát podľa MS prispeje k zvýšeniu kultúrnej identity a hrdosti pri významných slovenských kultúrnych pamiatkach," dodala.

Matica zároveň odporúča, aby na veži hradu Devín osadili žrď so slovenskou štátnou zástavou, upozorňuje v tejto súvislosti na vzor zo zahraničia pri umiestňovaní národných vlajok na významných miestach.         

Vicepremiér a šéf envirorezortu sa tento týždeň vyjadril, že strategické kultúrne pamiatky na Slovensku by mali patriť štátu. Argumentuje tým, že štát má viac financií na ich údržbu ako samosprávy, zdôrazňuje tiež potrebu zvýšenia ich kultúrnej identity. Zmysel zmeny dokumentoval na príklade hradu Devín. Hlavné mesto SR Bratislava, ktoré sa prostredníctvom mestského múzea o pamiatku stará, ministrovu argumentáciu neprijíma, magistrát je presvedčený, že národnú kultúrnu pamiatku spravuje adekvátne jeho významu. Poukazuje i na to, že do rekonštrukcie a údržby hradu investovalo za ostatné roky státisíce eur.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2016
Prázdniny bez nudy
V utorok 16. augusta sa na diakovskej Colnici uskutočnil už siedmy ročník obľúbeného podujatia Prázdniny bez nudy, ktorého organizátormi sú Miestny odbor Matice slovenskej v Diakovej a Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK.
viac
29.05.2019
Matice a inštitúcie slovanských národov sa zídu na štvrtom kongrese
Štvrtý kongres matíc a inštitúcií slovanských národov sa uskutoční od 4. do 7. júna v Martine. Matica slovenská privíta zahraničné delegácie vedcov v Turčianskej galérii, v prvej a druhej matičnej budove. Informovala o tom hovorkyňa Matice slovenskej Veronika Matušková.
viac
02.11.2021
Matica slovenská si pripomenula 103. výročie Deklarácie slovenského národa
Výbor Matice slovenskej (MS) si v sobotu (30. 10.) v Martine pripomenul 103. výročie prijatia Deklarácie slovenského národa. Deklarácia znamenala pre slovenský národ novú historickú etapu – vznik prvého Česko-Slovenska, v ktorom sa v roku 1919 obnovila činnosť matice.
viac
05.08.2024
Pripomíname si 161. výročie vzniku a 105. výročie obnovenia Matice slovenskej
Štvrtý august je symbolom trvalého odkazu našich predkov, ktorí sa nebáli postaviť za svoje práva, kultúru a jazyk. Miestna územná samospráva je priamym dedičom týchto hodnôt, ktoré Matica slovenská presadzovala a chráni už od svojho vzniku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %