Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
23.07.2024 10:05

Nové pravidlá pre ospravedlňovanie neprítomnosti detí a žiakov v školách


Ilustračná snímka: Ministerstvo školstva


Ministerstvo školstva vydalo usmernenie pre materské, základné a stredné školy s cieľom zabezpečiť jednotný postup pri ospravedlňovaní neprítomnosti detí a žiakov v škole v dôsledku ochorenia.


Nová legislatíva, obsiahnutá v novele školského zákona č. 120/2024 Z. z., ktorá nadobudla účinnosť 1. júna 2024, stanovuje konkrétne pravidlá pre tieto prípady. Zákonný zástupca alebo plnoletý žiak musí školu bezodkladne informovať o dôvode neprítomnosti a predložiť relevantné doklady. Pri neprítomnosti trvajúcej maximálne 5 dní (základné a stredné školy) alebo 7 dní (materské školy s povinným predprimárnym vzdelávaním) nie je potrebné predkladať potvrdenie od lekára, pokiaľ sa neprekročí uvedený limit.

Týmto opatrením sa usiluje o zlepšenie riadenia dochádzky a zvýšenie dôvery medzi školami a rodinami, pričom pravidlá sú podrobne uvedené na stránke Ministerstva školstva SR. Riaditelia škôl musia zabezpečiť implementáciu týchto pravidiel do školských poriadkov a informovať príslušné orgány o nedodržiavaní povinnej dochádzky.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2017
V areáli školy pribudne nové multifunkčné ihrisko
Podmienky na športovanie v areáli Základnej školy na Ulici Dobšinského v Prievidzi sa onedlho výrazne zlepšia. Firma zo Sučian, ktorá vzišla z verejnej súťaže a mesto Prievidza s ňou už podpísalo zmluvu o dielo, začala v týchto dňoch v blízkosti školy s výstavbou multifunkčného ihriska.
viac
23.10.2019
Mesto bude regulovať umiestňovanie nových herní
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline schválili úpravu pravidiel pre vznik ďalších herní na území mesta.
viac
12.04.2021
V obci Chorvátsky Grob vzniknú dve nové školské triedy
Obec Chorvátsky Grob v okrese Senec od pondelka (12. 4.) začína s výstavbou tzv. prepojovacieho krčka medzi budovou základnej a materskej školy na Školskej ulici. Ide o novú budovu školy, v ktorej vzniknú dve nové triedy. Samospráva o tom informuje na svojom webe.
viac
30.08.2023
Po večeroch bude plaváreň po novom patriť výhradne verejnosti
Verejnosť bude mať od septembra na mestskej plavárni v Liptovskom Mikuláši po novom k dispozícii celý bazén. Medzi 16.00 a 19.00 h budú mať plavecké kluby vyhradené už len dve dráhy, návštevníci budú môcť využiť zvyšné štyri. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %