Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
29.08.2016 02:13

Mesto plánuje zmodernizovať dielne na základných školách


Ilustračná snímka: (int.).


Mesto Levice plánuje vybaviť novým náradím a technickým príslušenstvom dielne na základných školách. Zámerom je zvýšiť záujem školákov o technické vzdelávanie, čo si vyžaduje aj pracovný trh.


„Podľa štatistiky Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja len 20 percent žiakov stredných škôl v našom okrese študuje na školách s technickým zameraním,“ skonštatoval mestský poslanec Roman Karaffa.      

Poslanecký prieskum na základných školách potvrdil, že existujúce dielne v levických základných školách sú s výnimkou jednej školy, ktorá bola zapojená do národného projektu, nedostatočne vybavené náradím, ktoré je už zastarané. V rámci modernizácie by mali byť vybavené novými dielenskými stolmi, zverákmi, vŕtačkami, hoblíkmi, pílami, spojovacím materiálom a rôznym ručným náradím. Podľa odhadu by mali náklady na základné vybavenie jednej školskej dielne dosiahnuť 7000 eur.        

Podľa slov Karaffu boli pred niekoľkými rokmi dielne na základných školách v rámci technickej výchovy bežné. Vytvorením nových vzdelávacích programov sa však postupne začala polytechnická výchova zanedbávať, mnohé základné školy školské dielne zrušili.      

„U detí absentujú pracovné zručnosti a práca v priemyselných odvetviach pre nich nie je lákavá. Národné projekty zamerané na prípravu žiakov na odborné vzdelávanie vybavením odborných učební a dielní by mali napomôcť k tomu, aby sa zvýšil záujem detí o technické vzdelávanie,“ skonštatoval Karaffa.      

Podľa primátora Levíc Jozefa Mišáka sa očakáva výzva z rezortného ministerstva, ktorá sa nebude týkať len technického vybavenia učební, ale aj vybavenia učební zameraných na cudzie jazyky. Mesto už oslovilo riaditeľov škôl, ktoré neboli doteraz úspešné v eurofondoch na dotáciu na vybavenie takýchto učební.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.02.2019
Trieda budúcnosti v Michalovciach
V roku 2018 sa Základnej škole P. Horova Michalovce podarilo vybudovať prvú slovenskú Triedu budúcnosti.
viac
13.06.2020
Bezplatné letné IT tábory pre deti II. stupňa ZŠ
Počas prázdnin sa deti môžu stať konštruktérmi robotov, ale aj výskumníkmi počasia pri dobrovoľnom rozvíjaní zručností v informatike, fyzike či chémií v rámci bezplatných letných táborov realizovaných z národného projektu IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie.
viac
19.12.2020
Trnavská župa zmodernizuje tri stredné školy za vyše 900 tisíc eur z eurofondov
Balík peňazí si rozdelia dve piešťanské a jedna hlohovská škola a obstarajú z neho predovšetkým materiálovo-technické vybavenie odborných učební. Školy sa zároveň stanú bezbariérovými.
viac
21.06.2021
Stredná odborná škola vo Fiľakove sa môže pochváliť špičkovými dielňami
Spolu viac ako 1,1 milióna eur z dvoch projektov sa podarilo získať Strednej odbornej škole - Szakkӧzépiskola Fiľakovo. Z nich kompletne vynovila dielne praktického vyučovania, ktoré dnes slávnostne otvorili. Žiaci sa tak môžu vzdelávať na špičkových strojoch a získať lepšie uplatnenie v praxi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %