Nedeľa 30.06.2024
Dnes má meniny 
Melánia
°C
27.06.2024 08:00

Ošetrovné cez prázdniny počas uzatvorenia materských škôl


Ilustračná snímka, zdroj: Eduworld.sk


Rodičia majú nárok na dávku v prípade, ak je zariadenie uzatvorené rozhodnutím príslušných orgánov. Vzhľadom na blížiace sa prázdniny si môžu rodičia detí uplatniť nárok na ošetrovné z dôvodu uzatvorenia materských škôl.


Poistenec (rodič) má nárok na ošetrovné, ak sa osobne a celodenne stará o dieťa do dovŕšenia jedenásteho roku veku, alebo do dovŕšenia osemnásteho roku veku, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, ak predškolské zariadenie bolo počas obdobia školských prázdnin uzatvorené rozhodnutím príslušných orgánov (napr. zriaďovateľom).

V takom prípade je potrebné vyplniť tlačivo Žiadosť o ošetrovné z dôvodu uzavretia školy, predškolského zariadenia alebo zariadenia sociálnych služieb.

Postup podania žiadosti

Poistenec na žiadosti uvedie odkedy - dokedy si uplatňuje nárok na dávku, meno a priezvisko dieťaťa, vypíše a podpíše vyhlásenie na zadnej strane. Žiadosť je potrebné predložiť na potvrdenie predškolskému zariadeniu, následne predložiť na potvrdenie zamestnávateľovi (ak ide o zamestnanca) a následne doručiť príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne, ktorá vykonáva nemocenské poistenie (teda pobočke podľa sídla zamestnávateľa).

Iba jedenkrát počas prázdnin

Nárok na ošetrovné má poistenec v rozsahu najviac 14 kalendárnych dní (nárok na ošetrovné z toho istého dôvodu vzniká iba raz a jednému poistencovi). To znamená, že rodič si môže uplatniť nárok na ošetrovné na dieťa z vyššie uvedeného dôvodu uplatniť počas jedného uzatvorenia škôlky (počas prázdnin) iba raz. V prípade zamestnanca je okrem osobnej a celodennej starostlivosti podmienkou nároku na ošetrovné aj nedosahovanie príjmu, ktorý sa považuje za vymeriavací základ za obdobie trvania dôvodu na poskytovanie ošetrovného.

Naďalej však zostáva možnosť využiť nárok na ošetrovné z dôvodu ochorenia dieťaťa aj počas obdobia prázdnin, ak si zdravotný stav dieťaťa vyžaduje ošetrovanie inou osobou (napr. rodičom). V takom prípade však tlačivo Žiadosť o ošetrovné vystavuje pediater a následne ho poistenec podpíše a potvrdí zamestnávateľ (ak ide o zamestnanca). Nárok na dávku ošetrovné je aj v tomto prípade možný najviac po dobu 14 kalendárnych dní. Sociálna poisťovňa vyplatila v mesiacoch január až máj 2024 viac ako 101 tisíc dávok ošetrovné (101 265), priemerne mesačne išlo o 20 253 dávok. Priemerná mesačná výška dávky bola 165,13 eur.

Autor: (Zdroj: Sociálna poisťovňa, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2016
Lesné škôlky v Česku takmer zničil sporný zákon
Veľkou témou diskusií o lesných škôlkach sú hygienické normy. České lesné materské školy (LMŠ) ich vzhľadom na svoju koncepciu nespĺňajú. Zákon hovorí, že v priestoroch materskej školy by mala byť 1 toaleta a 1 umývadlo na 5 detí.
viac
16.09.2016
MV SR schválilo prvé žiadosti na výstavbu a rekonštrukciu materských škôl
Do prvého hodnotiaceho kola výziev na výstavbu, prestavbu alebo rekonštrukciu materských škôl sa mohli zapojiť mestá a obce zo siedmich krajov s výnimkou Bratislavského.
viac
09.02.2019
Žilinské škôlky budú počas letných prázdnin fungovať v upravenom režime
Materské školy v Žiline budú rovnako aj v tomto roku otvorené aj počas leta, upraví sa však režim ich fungovania. Škôlky sa po novom rozdelia do dvoch skupín najmä podľa toho, či majú školskú jedáleň alebo nie.
viac
22.07.2020
Mesto počas letných prázdnin rekonštruuje MŠ a ZŠ za 3,6 milióna eur
Mesto Košice počas letných prázdnin opravuje spolu 42 škôl a školských zariadení vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, hodnota prác dosahuje viac ako 3,6 milióna eur. Informoval o tom hovorca magistrátu Vladimír Fabian.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.25 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.61 %