Nedeľa 07.07.2024
Dnes má meniny 
Oliver
°C
04.07.2024 12:05

Celonárodné oslavy príchodu sv. Cyrila a Metoda budú na hrade Devín


Hrad Devín. Snímka: TASR


Celonárodné oslavy 1161. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda sa uskutočnia v piatok (5. 7.) v areáli hradu Devín v Bratislave. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR.


Na Devíne sa o 20.00 h uskutoční podujatie s názvom Posolstvo Cyrila a Metoda. V rámci slávnostného programu odznejú skladby či diela slovenských autorov v podaní umelcov zo Slovenska. "Súčasťou programu budú aj krátke dokrútky plné zaujímavých faktov o živote a diele bratov zo Solúna, ktorí na naše územie priniesli kresťanskú vieru a vďaka vytvoreniu písma položili základy vzdelanosti, kultúry a rozvoja Slovanov," priblížil úrad vlády.         

Vzhľadom na bezpečnostné opatrenia budú v areáli hradu Devín vytvorené dva samostatné sektory, a to pre hostí a pre verejnosť a médiá. ÚV zároveň prosí návštevníkov, aby do areálu hradu vchádzali cez bránu z Muránskej ulice pri soche sv. Jána Nepomuckého, ktorá bude otvorená od 18.00 h. "Pri vstupe do sektora rešpektujte, prosím, pokyny príslušníkov Policajného zboru SR a organizátorov podujatia," dodal.         

Vláda koncom júna schválila návrh na finančné a organizačné zabezpečenie cyrilometodských osláv a zvrchovanosti Slovenskej republiky. Na zámer vyčlenila celkovo 456.107 eur.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.09.2017
Do spoločných projektov investovali Trenčiansky a Zlínsky kraj milióny eur
Regionálny rozvoj, cezhraničná spolupráca, spoločné cestné prepojenie, kultúra a cestovný ruch sú hlavnými oblasťami spolupráce medzi Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK) a Zlínskym krajom v Českej republike.
viac
31.08.2018
Tento víkend sa rozlúčime s prázdninami skvelými podujatiami.
Slávnosť hliny, Pivobrana Beerfest, Kráľovstvo husaciny III., Rytieri na Devíne, Z rozprávky na ihrisko, Kandráčovci na Hrade, Red Rock Fest, Otvorené viechy sú podujatia, na ktorých sa rozlúčime s posledným prázdninovým víkendom.
viac
06.07.2021
Veriaci si pripomenuli slovanských vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda
Slováci si počas pondelkového štátneho sviatku pripomenuli kresťanských vierozvestcov svätého Cyrila a Metoda. Príchod Slovanov na súčasné územie Slovenska sa datuje minimálne začiatkom 6. storočia.
viac
18.06.2022
Pútnici sa vyberú po stopách svätých Cyrila a Metoda
Na horskom bicykli alebo po vlastných nohách sa môžu záujemcovia zúčastniť na putovaní po stopách svätých Cyrila a Metoda. Podujatie so zastávkami pri pamiatkach, ktoré súvisia s veľkomoravským obdobím, sa bude konať 4. júla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.19 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.67 %