Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
06.07.2021 07:45

Veriaci si pripomenuli slovanských vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda


Na snímke miništranti a sprievod počas cyrilo-metodskej svätej omše, ktorú celebroval žilinský diecézny biskup Tomáš Galis (nie je na snímke) v obci Terchová, okres Žilina v pondelok 5. júla 2021. Snímka zdroj: (tasr).


Slováci si počas pondelkového štátneho sviatku pripomenuli kresťanských vierozvestcov svätého Cyrila a Metoda. Príchod Slovanov na súčasné územie Slovenska sa datuje minimálne začiatkom 6. storočia.


Kresťanstvo začalo výraznejšie prenikať medzi Slovanov žijúcich na území súčasného Slovenska v prvej tretine 9. storočia.

Kresťanský panovník Veľkej Moravy Rastislav chápal náboženstvo ako silný fenomén, ktorý bude schopný podporiť existenciu ranostredovekého štátu. Knieža Rastislav sa neúspešne obrátil na pápeža v Ríme s prosbou, aby mu poslal učiteľa, ktorý by uprednostňoval šírenie kresťanskej viery v reči, akou hovorí jeho ľud. Posolstvo nenašlo u pápeža odozvu, kladne však reagoval byzantský cisár Michal III. Na Veľkú Moravu vyslal dvoch vierozvestcov - Konštantína a Metoda.

Pochádzali zo Solúna, v okolí ktorého žila v tom čase početná slovanská menšina a jej jazyk obaja ovládali. Konštantín ešte pred odchodom na misiu vytvoril písmo prispôsobené slovanskej reči, hlaholiku, a preložil základné state súvisiace s kresťanskou vieroukou. Išlo o výber evanjeliových čítaní - Evanjeliár. Po takejto príprave prišli obaja zvestovatelia viery v roku 863 na Veľkú Moravu. Obyvateľstvo spolu s miestnou vládnucou mocou byzantskú misiu prijalo.

V roku 867 sa vybrali na cestu do Ríma, aby získali súhlas pápeža na používanie staroslovienčiny ako liturgického jazyka. Konštantín sa už na územie Veľkej Moravy nevrátil. V Ríme ochorel a vstúpil do kláštora, kde prijal meno Cyril a zakrátko tam 14. februára 869 zomrel. Pápež začiatkom roka 870 Metoda vymenoval za arcibiskupa Panónie a Veľkej Moravy, čím Veľkú Moravu vyňal spod cirkevnej sféry Bavorska a podriadil ju priamo Rímu. V roku 873 sa ujal správy cirkvi na Veľkej Morave, obnovil a spravoval veľkomoravské učilište, na ktorom sa vychovával klérus. So svojimi žiakmi pokračoval v prekladaní náboženských spisov. Spory medzi Metodom a Svätoplukom sa vyhrotili v roku 885, keď Metod navrhol za svojho nástupcu kňaza Gorazda. Skôr, ako sa mohol spor vyriešiť, arcibiskup Metod 6. apríla 885 zomrel.

Duchovný odkaz vierozvestov a patrónov Európy je silný aj v súčasnosti. Konštantín (Cyril) a Metod sú zdrojom nábožnosti, solidarity a slovanskej vzájomnosti, najmä pre Slovákov, Moravanov, Čechov, Bulharov i Macedóncov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.07.2017
Cyrilo-metodskú misiu na našom území pripomínajú aj pamiatky a kostoly
Pri príležitosti 1154. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na Slovensko budú 5. júla tohto roka počas štátneho sviatku na hrade Devín oslavy.
viac
12.07.2021
Slovenské píly dodajú obciam na južnej Morave dva kamióny reziva
Dva plno naložené kamióny so stavebným rezivom poputujú v najbližších dňoch zo Slovenska na južnú Moravu. Ľuďom postihnutým nedávnym ničivým tornádom ho venujú členské spoločnosti Zväzu spracovateľov dreva (ZSD) SR.
viac
29.07.2021
Debaty o budúcnosti národných parkov pokračujú
Odborné diskusie pod gesciou ministerstiev životného prostredia a pôdohospodárstva o premene národných parkov na životaschopné organizácie po vzore moderných parkov Európy pokračovali v Malej a Veľkej Fatre.
viac
05.11.2021
Juhomoravský kraj podporil vznik Európskeho zoskupenia Veľká Morava
Poslanci Zastupiteľstva Juhomoravského kraja odsúhlasili založenie Európskeho zoskupenia územnej spolupráce (EZÚS) Veľká Morava, ktorého druhým zakladajúcim členom bude Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Informovalo o tom komunikačné oddelenie TTSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %