Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
08.07.2024 07:50

Svätí Cyril a Metod - symboly kultúrnej a duchovnej identity našich miest a obcí


Snímka zdroj: ZMOS


Združenie miest a obcí Slovenska si pripomenulo sviatok svätých Cyrila a Metoda, ktorý je významným dňom nielen pre Slovenskú republiku, ale aj pre celú slovanskú kultúru a identitu.


Dnes si pripomíname aj v našich mestách a obciach ich neoceniteľný prínos k šíreniu vzdelania, kultúry a kresťanskej viery na našom území.

Svätí Cyril a Metod zohrali kľúčovú úlohu pri formovaní našej národnej identity a dedičstva. Ich práca v oblasti vzdelávania, tvorby písma, kultúry a kresťanskej viery je základom, na ktorom stoja naše mestá a obce. Pre nás, ako predstaviteľov miestnej samosprávy, je tento sviatok pripomienkou našej zodpovednosti za zachovávanie a rozvíjanie kultúrneho dedičstva, ktoré nám zanechali.

Pre mestá a obce na Slovensku je tento sviatok príležitosťou pre posilnenie miestneho povedomia o našej bohatej histórii a kultúre. Mnohé mestá a obce sa aktívne podieľajú na udržiavaní povedomia o tomto sviatku prostredníctvom rôznych kultúrnych a vzdelávacích aktivít – cyrilo-metodských festivalov a slávnosti. Tieto aktivity pomáhajú zvyšovať povedomie o historickom a kultúrnom význame svätých Cyrila a Metoda medzi obyvateľmi a návštevníkmi našich miest a obcí.

Združenie miest a obcí Slovenska si uvedomuje dôležitosť zachovania odkazu svätých Cyrila a Metoda pre budúce generácie.

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.09.2017
Do spoločných projektov investovali Trenčiansky a Zlínsky kraj milióny eur
Regionálny rozvoj, cezhraničná spolupráca, spoločné cestné prepojenie, kultúra a cestovný ruch sú hlavnými oblasťami spolupráce medzi Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK) a Zlínskym krajom v Českej republike.
viac
06.07.2021
Veriaci si pripomenuli slovanských vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda
Slováci si počas pondelkového štátneho sviatku pripomenuli kresťanských vierozvestcov svätého Cyrila a Metoda. Príchod Slovanov na súčasné územie Slovenska sa datuje minimálne začiatkom 6. storočia.
viac
16.11.2023
ZMOS si pripomenul blížiaci sa sviatok 17. novembra
Blížiaci sa sviatok 17. novembra, ktorým je Deň boja za slobodu a demokraciu, si pripomenulo aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) zastúpené predsedom ZMOS Jozefom Božikom a ústrednou riaditeľkou Kancelárie ZMOS Zuzanou Špačekovou.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %