Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
12.07.2021 12:45

Prehliadky hradiska Valy priblížia turistom život na Veľkej Morave


Hradisko Valy. Snímka zdroj: (slovakia.travel).


Prehliadku archeologickej lokality a spoznávanie života na staroslovanskom hradisku Valy v Bojnej ponúkajú turistom komentované prehliadky, ktoré sa tam počas leta konajú každú sobotu.


„Turisti tak môžu zažiť jedinečný zážitok, ktorý im priblíži obdobie Veľkej Moravy,“ pozýva Nitrianska organizácia cestovného ruchu (NOCR) i obec Bojná.

Hradisko Valy bolo v 9. storočí významným opevneným mocenským centrom, ktoré ležalo na obchodnej ceste medzi Ponitrím a Považím. Na rozsiahlom archeologickom nálezisku sa priamo v prírode nachádzajú rekonštrukcie veľkomoravských opevnení, príbytkov i remeselných dielní.

V lete sa tam komentovaný sprievod koná každú sobotu od 12. do 17. hodiny. „Sprievodca návštevníkov privíta pri historickej rekonštrukcii vstupnej brány hradiska Valy. Turisti pri prehliadke získajú množstvo informácií o vzniku a význame hradiska. Dozvedia sa tiež zaujímavosti o tom, ako sa tu vo veľkomoravskom období i žilo, i o tom, čo predchádzalo zániku a znovuobjaveniu pokladov tejto lokality. Okrem toho bude počas celého leta pre návštevníkov Bojnej sprístupnené Archeologické múzeum Veľkej Moravy,“ pripomína NOCR.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2016
Potulka mestom Revúca predstaví významné historické pamiatky
Spoznať významné pamiatky a zaujímavé historické miesta jednej z metropol Gemera trochu inou formou než doteraz môžu turisti vďaka sérii podujatí Potulka mestom Revúca.
viac
09.06.2021
Turisti môžu využiť ponuku letných prehliadok Nitry i zoborských vrchov
Turisti a návštevníci Nitry môžu už najbližší víkend využiť ponuku na pešie i cyklistické potulky mestom a zoborskými vrchmi. Prvá bezplatná prehliadka s názvom S batohom po nitrianskych kopcoch predstaví 12. júna geologické zaujímavosti zoborských vrchov.
viac
09.08.2021
Návštevníci Oravského hradu si môžu zahrať novú zábavnú hru spojenú s históriou
Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava pripravilo pre návštevníkov Oravského hradu novú zábavnú hru, dostupnú prostredníctvom QR kódov.
viac
05.11.2021
Juhomoravský kraj podporil vznik Európskeho zoskupenia Veľká Morava
Poslanci Zastupiteľstva Juhomoravského kraja odsúhlasili založenie Európskeho zoskupenia územnej spolupráce (EZÚS) Veľká Morava, ktorého druhým zakladajúcim členom bude Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Informovalo o tom komunikačné oddelenie TTSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %