Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
30.09.2020 10:35

Letný vlak Záhoráčik prepravil túto sezónu takmer 6000 cestujúcich


Snímka zdroj: (bsk).


Náučný chodník Plavecký kras, výhľad na panorámu Malých Karpát, či Plavecký hrad. To je len malý výber z atrakcií, ktoré mohli vidieť návštevníci Záhoria ak cestou za krásami tohto regiónu využili Letný vlak Záhoráčik.


V septembri ukončil cykloturistický vlak svoju štvrtú letnú sezónu, počas ktorej odviezol tisícky cestujúcich i množstvo bicyklov.

„Vozil všetky vekové kategórie, cykloturistov či turistov, domácich aj zahraničných a to k atraktívnym miestam na Záhorí. Toto sezónne vlakové spojenie naberá stále na obľúbenosti, čo dokázal aj ostatný úspešný ročník, kedy sa ním za necelé tri mesiace previezlo takmer 5800 cestujúcich a 1200 bicyklov. Spojenie využívali najmä cykloturisti, rodiny s deťmi, peší turisti, milovníci železnice a najmä všetci, ktorí preferujú verejnú dopravu pred individuálnou prepravou autom,“ povedal predseda BSK Juraj Droba.

Turistický Letný vlak Záhoráčik premával tento rok vďaka Ministerstvu dopravy a výstavby SR a Železničnej spoločnosti Slovensko. Bratislavský samosprávny kraj totiž pôvodne projekt pozastavil kvôli preventívnym opatreniam proti koronavírusu i úsporám v rozpočte župy.

Medzi Bratislavou hlavnou stanicou a konečnou zastávkou Plavecké Podhradie sa mohli cestujúci mohli previesť od 4. júla do 15. septembra 2020 a to v sobotu, nedeľu a cez štátne sviatky trikrát denne. Na trase medzi Bratislavou a Plaveckým Podhradím bol najvyťaženejší spoj s odchodom o 8:13 hodine z Bratislavy a v opačnom smere zase vlak prichádzajúci do hlavného mesta o 19:35 hodine.

Realizáciou tohto vlakového spojenia sa zvýšila návštevnosť regiónu Záhorie a podporil sa rozvoj cestovného ruchu v obciach ležiacich na trati a v ich okolí. Zároveň bol ideálnym prostriedkom, ktorý priblížil prírodné krásy Záhoria. Využitie oboch smerov ponúkol cyklistické prechody naprieč celým pohorím, ako aj pokračovanie k rieke Morave a do regiónu Podunajsko, ďalej  prepojenie okolia Plaveckého Podhradia s Malými Karpatmi, či už výstup na Vápennú, Vysokú, Skalnatú, návštevu Čermákovej lúky, či keltského hradiska Pohanská. Záujem bol aj o prechod hrebeňovkou Malých Karpát, kde mohli cykloturisti využiť aj novo vyznačenú Štefánikovu cyklomagistrálu. Obľúbené cyklovýlety boli aj smerom na Doľany, Červený Kameň, Zochovu chatu, Modru aj Pezinok. Novinkou tejto sezóny bol východiskový bod Letného vlaku Záhoráčik z Bratislavy hlavnej stanice, čo malo veľmi pozitívne odozvy.

Autor: (Lucia FORMAN, BSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.12.2017
Záhoráčik bude po úspešnej sezóne pokračovať
Turistický vlak Záhoráčik prepravil počas tejto sezóny takmer 10 tisíc ľudí. Projekt sa ukázal v prvom roku fungovania ako úspešný, preto v ňom budú partneri pokračovať aj v budúcom roku.
viac
29.06.2020
Záhorie je jedinečným ekosystémom, láka aj množstvom pamiatok
Záhorie patrí k rázovitým oblastiam Slovenska s veľmi silnou kultúrnou aj zemepisnou identitou. Takmer každému sa vybavia borovicové lesy plné húb, kapusta (zelé) a svojrázne nárečie.
viac
29.06.2020
Liptovské more atrakcií
V sobotu 27. júna v zátoke pri Kolibe Gréta  v Liptovskej Sielnici Igor Vlha oficiálne „paddleboardovým“ pádlom odomkol hladinu Liptovskej Mary a pozval dovolenkárov na Liptov.
viac
07.10.2020
Historická električka prepravila napriek pandémii 7400 cestujúcich
Historická električka prepravila počas tejto sezóny na trati medzi Trenčianskou Teplou a Trenčianskymi Teplicami napriek koronakríze takmer 7400 cestujúcich.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %