Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
02.10.2020 08:00

Na zaniknutom hrade sa konala prvá komentovaná prehliadka


Logo.


Na zaniknutom hrade Breznica sa vo štvrtok (1. 10.) v rámci projektu Pohronská hradná cesta konala vôbec prvá komentovaná prehliadka.


Cieľom udalosti Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Gron v spolupráci s Krajskou organizáciou cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus bolo okrem predstavenia hradu aj oboznámenie verejnosti s výsledkom geodetického zamerania troch ďalších zaniknutých lokalít Pohronskej hradnej cesty.

„Hrad Breznica, hrádok Sokolia skala a strážna veža Luchtov boli poslednými tromi lokalitami na Pohronskej hradnej ceste, ktoré sme nemali doteraz zamerané. Presné geodetické zameranie historických lokalít je dôležité pre ich ďalší výskum a rekonštrukciu,“ vysvetlil archeológ Ján Beljak.

„Účasť verejnosti na prvej komentovanej prehliadke zaniknutej lokality v Tekovskej Breznici a úprimný záujem o históriu nás motivuje na to, aby sme zaradili komentované prehliadky zaniknutých lokalít Pohronskej hradnej cesty do ponuky budúcoročnej sezóny,“ priblížila Zuzana Jóbová, marketingová manažérka z KOCR Banskobystrický kraj Turizmus.

Návštevníci by tak už budúci rok mohli zaujímavou formou spoznať napríklad hrad Rudno nad obcou Rudno nad Hronom, hrad Teplica nad Sklenými Teplicami, hrad Žakýl v obci Podhorie či hrad Peťuša nachádzajúci sa neďaleko Pustého hradu vo Zvolene. Komentované prehliadky na Pohroní už OOCR Región Gron organizuje na hradoch Šášov, Revište, Pustý hrad, na Zvolenskom zámku, v kláštore v Hronskom Beňadiku aj v Žiari nad Hronom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2020
Liptovské more atrakcií
V sobotu 27. júna v zátoke pri Kolibe Gréta  v Liptovskej Sielnici Igor Vlha oficiálne „paddleboardovým“ pádlom odomkol hladinu Liptovskej Mary a pozval dovolenkárov na Liptov.
viac
01.07.2021
Nádielka letných zážitkov v regióne Stredné Slovensko
Slnečné dni a pekné počasie lákajú každoročne do regiónu veľké množstvo návštevníkov. Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko spoločne s partermi ani tento rok nezaháľala a pre návštevníkov pripravila rôznorodé aktivity, ktoré môžu počas leta zažiť.
viac
15.07.2021
Vláčik Korýtko v prevádzke
Obľúbená atrakcia v Ružomberku, historický vláčik Korýtko, zažíva už svoju štvrtú sezónu. Vlak s vozňom pre bicykle a kočíky premáva počas všetkých prázdninových víkendov na trojkilometrovom úseku zrekonštruovanej železnice.
viac
02.08.2021
Na Horehroní chystajú historické preteky na cyklodrezinách a bude aj vínna cesta
Horehronie ponúka počas tohto leta viaceré atrakcie pre návštevníkov a nebude tomu inak ani v závere tohto týždňa. Už v piatok (6. 8.) o 10.00 h odštartujú v Hronci historicky prvé preteky na horehronských cyklodrezinách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %