Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
23.07.2024 01:10

V kaplnke v Kammerhofe vystavia časť zachránenej geologickej zbierky


Na snímke nádvorie Kammerhofu v Banskej Štiavnici. Foto: TASR - Jana Vodnáková


V bývalej jezuitskej Kaplnke sv. Ignáca z Loyoly v banskoštiavnickom Kammerhofe bude začiatkom augusta pre verejnosť otvorený nový výstavný depozitár geologickej a mineralogickej zbierky Slovenského banského múzea (SBM).


Múzeum tu vystaví časť minerálov a hornín, ktoré sa podarilo zachrániť po minuloročnom požiari v centre Banskej Štiavnice. TASR o tom za SBM informovala Adriana Matejková.         

Zbierku viac ako 40.000 minerálov a hornín muselo SBM z dôvodu poškodenia expozičných a depozitárnych priestorov v budove Berggericht počas vlaňajšieho požiaru v Banskej Štiavnici evakuovať do dočasných priestorov v budove Kammerhof. Vďaka grantovému programu múzeum časť zbierky zloženú z približne 7000 kusov minerálov a hornín sprístupní verejnosti v novom mobiliári, ktorý je vyrobený z pôvodných zásuviek starého úložného systému zachráneného z depozitárnych priestorov v Berggerichte.         

"Cieľom nového otvoreného výstavného depozitára je poskytnúť návštevníkom možnosť nielen vidieť vzácne minerály a horniny, ale tiež pochopiť ich význam pre prírodné vedy a využitie v baníctve. Otvorený výstavný depozitár je atraktívny nielen pre odborníkov, ale aj širokú verejnosť so záujmom o geológiu a mineralógiu. Návštevníci budú môcť vidieť aj ukážky rudných minerálov a hornín, ktoré sa ťažili v rôznych banských revíroch Slovenska a vo svete," priblížilo múzeum.

Nový výstavný depozitár v bývalej jezuitskej Kaplnke sv. Ignáca z Loyoly v Kammerhofe bude pre verejnosť prístupný od 1. augusta počas otváracích hodín expozície Baníctvo na Slovensku. Depozitár bol vybudovaný vďaka finančnej podpore Nadácie SPP a Donio SK.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.03.2018
Výstava v Banskej Štiavnici predstaví Bibliu v rôznych podobách
Knihe kníh - Biblii - je venovaná výstava, ktorú v najbližších dňoch verejnosti ponúkne banskoštiavnické Kultúrne centrum. Putovná výstava Biblia na cestách pobudne v Banskej Štiavnici od 6. do 23. marca.
viac
09.02.2023
Ukončili obnovu radničnej kaplnky, v minulosti tam bola kancelária
V Banskej Štiavnici ukončili po vyše pol roku obnovu jednej z najcennejších častí tamojšej radnice – Kaplnky sv. Anny. Práce vyšli na 265 000 eur, dotáciu poskytlo Ministerstvo financií SR a peniaze zo svojho rozpočtu vyčlenilo aj mesto Banská Štiavnica.
viac
09.12.2023
V Kammerhofe sa začal 18. ročník Štjavnyckého vjanočného jarmoku
Nádvorie banskoštiavnického Kammerhofu ožilo v piatok pravou predvianočnou atmosférou. včera predpoludním sa tam začal 18. ročník Štjavnyckého vjanočného jarmoku, ktorý je známy a vyhľadávaný nielen pre širokú ponuku remeselných výrobkov, ale aj komornú atmosféru.
viac
05.03.2024
Zbierka na odstraňovanie následkov požiaru potrvá do konca marca
Na transparentný účet, ktorý mesto Banská Štiavnica zriadilo v marci minulého roka za účelom pomoci odstraňovania následkov ničivého požiaru v historickom centre mesta, môžu záujemcovia prispieť ešte do konca marca. K 31. decembru 2023 sa prostredníctvom tejto zbierky vyzbieralo celkom 407.070 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %