Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
09.02.2023 09:30

Ukončili obnovu radničnej kaplnky, v minulosti tam bola kancelária


Snímka zdroj: (banskastiavnica.sk).


V Banskej Štiavnici ukončili po vyše pol roku obnovu jednej z najcennejších častí tamojšej radnice – Kaplnky sv. Anny. Práce vyšli na 265 000 eur, dotáciu poskytlo Ministerstvo financií SR a peniaze zo svojho rozpočtu vyčlenilo aj mesto Banská Štiavnica.


Uviedol to Juraj Chrenko z mestského oddelenia výstavby, územného plánu a životného prostredia.

"V nedávnej minulosti kaplnka slúžila ako kancelársky priestor. Neskôr tam bol sklad kníh. Cieľom obnovy a reštaurovania bolo citlivé spojenie prinavrátenia pôvodného vzhľadu kaplnky s rešpektovaním aktuálnej potreby využitia priestoru," priblížil.

Po predchádzajúcej komplexnej obnove dreveného krovu historickej radnice sa tak obnovy dočkala aj Kaplnka sv. Anny. Samotnej realizácii ale predchádzal reštaurátorský výskum a návrh na reštaurovanie a vypracovaná bola realizačná projektová dokumentácia.

Práce pozostávali najmä z odstránenia nadbytočných vrstiev omietok, ich začistenie a vytmelenie poškodených častí. Zrealizovalo sa tiež základné výtvarné scelenie a retuš malieb a ich reštaurovanie. Zreštaurovali sa kamenné prvky, ktoré boli objavené v kaplnke a torzo točitého schodiska a gotickej pätky.

"Zaujímavou súčasťou obnovy kaplnky bolo navýšenie podlahy do úrovne vstupných dverí a súčasne vytvorenie presklenej časti podlahy, cez ktoré je viditeľná pôvodná podlaha s podsvietením," uviedol Chrenko. Vzácnosťou je aj objavený a zreštaurovaný konsekračný kríž. "Často býva najstaršou maliarskou výzdobou stredovekých kostolíkov," pripomenul.

Kaplnka je komunikačne prepojená so zasadacou miestnosťou radnice sklenými dverami. Bude slúžiť na propagačné a prezentačné účely.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.01.2021
V roku 2021 chystá B. Štiavnica aj niekoľko väčších investícií
Mesto Banská Štiavnica ešte nemá schválený rozpočet na rok 2021, poslanci o ňom budú hlasovať na niektorom z najbližších mestských zastupiteľstiev. Potvrdila to primátorka Nadežda Babiaková s tým, že v návrhu rozpočtu sa našiel priestor aj na niekoľko väčších investícií.
viac
30.11.2022
Kalvária v H. Rovni je už na zozname NKP, mesto ju chce obnoviť
Kalváriu v Hornej Rovni nad Banskou Štiavnicou zapísali v týchto dňoch do zoznamu národných kultúrnych pamiatok (NKP). Aj keď územie, kde sa kalvária nachádza, patrí do katastra Štiavnických Baní, o zápis požiadalo mesto Banská Štiavnica, ktorého je kalvária majetkom.
viac
06.04.2023
Zničeným budovám po požiari dodajú rezivo Lesy SR a ZSD SR
Členské spoločnosti Drevárskej sekcie Zväzu spracovateľov dreva (ZSD) SR sa spolu so štátnym podnikom Lesy SR rozhodli solidárne prispieť na obnovu drevených krovov a striech poškodených budov v Banskej Štiavnici, ktoré postihol nedávny požiar.
viac
06.06.2023
Mesto Praha prispelo na obnovu po požiari sumou takmer 164 745 eur
Mesto Praha prispelo na obnovu požiarom zničených objektov v Banskej Štiavnici sumou takmer 164 745 eur. Informuje o tom banskoštiavnická samospráva na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %