Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
21.06.2023 10:35

Na obnovu zhorených budov sa cez Donio vyzbieralo 208 595 eur


Snímka zdroj: (tasr).


Celkom 4573 individuálnych a firemných darcov sumou 208 595 eur prispelo na obnovu požiarom poškodených budov v Banskej Štiavnici prostredníctvom dobročinnej zbierky neinvestičného fondu Donio. Fond vyhlásil zbierku pomoci mestu ešte v deň vzniku marcového požiaru.


"V sume sú aj dary poskytnuté priamo pre Eleuzínu, Black M, múzeum či základnú umeleckú školu cez ich darcovské výzvy, ktorými oslovovali svojich fanúšikov a priateľov," uvádza fond.

Do podpory sa zapojilo aj Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, hlavné mesto Bratislava i kolektív bratislavských základných umeleckých škôl. "Väčšina poskytnutých finančných darov už pomáha požiarom zničenej Banskej Štiavnice pri obnove budov a prevádzok," pripomína fond.

Donio oslovilo do komisie na prerozdeľovanie pomoci ľudí so znalosťou prostredia Banskej Štiavnice, obnovy pamiatok či podieľajúcich sa na kultúrnych podujatiach v meste. V komisii boli člen stavebnej komisie mesta, koordinátor obnovy Kalvárie Martin Macharík, projektový manažér Marek Kapusta, vedúca Pamiatkového úradu v Banskej Štiavnici Viera Gondocová, stavebný dozor a špecialista na obnovu pamiatkových budov Milan Klak a správkyňa Donio Zuzana Suchová.

Fond sa aktívne podieľal na mapovaní potrieb poškodených, príprave znenia výziev na prerozdeľovanie financií a hodnotení podaných žiadostí na online zasadnutiach komisie. "Komisia vykonávala svoju činnosť na základe zmluvy o dobrovoľníckej činnosti a bez nároku na honorár," dodáva fond.

V prvej vlne podpory rozdelili 40 000 eur s cieľom pomôcť so zabezpečením provizórneho prestrešenia objektov a ich ochrany pred dažďom. Boli podporené žiadosti od majiteľov nehnuteľností, ktorí v tom čase nemali dosah na verejné finančné zdroje. Výška podpory bola naviazaná na metre štvorcové vyhorených objektov, čo bolo nápomocné k vypočítaniu výšky finančnej pomoci.

Druhá vlna podpory bola zameraná na prevádzky. Žiadateľmi boli postihnuté organizácie a spoločnosti, ktoré museli zastaviť alebo obmedziť činnosť. Cieľom bolo poskytnúť podporu, ktorá v horizonte najneskôr jedného roka zabezpečí obnovenie aktivít prevádzok, v prípade zložitejších projektov ich kvalitné naplánovanie vedúce k obnove.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.06.2016
Centrum Banskej Štiavnice rozžiari festival Illumination
Historické centrum mesta sa v sobotu (18. 6.) v noci celé rozžiari vďaka multimediálnemu festivalu svetla Illumination - Banská Štiavnica.
viac
06.04.2023
Zničeným budovám po požiari dodajú rezivo Lesy SR a ZSD SR
Členské spoločnosti Drevárskej sekcie Zväzu spracovateľov dreva (ZSD) SR sa spolu so štátnym podnikom Lesy SR rozhodli solidárne prispieť na obnovu drevených krovov a striech poškodených budov v Banskej Štiavnici, ktoré postihol nedávny požiar.
viac
06.06.2023
Mesto Praha prispelo na obnovu po požiari sumou takmer 164 745 eur
Mesto Praha prispelo na obnovu požiarom zničených objektov v Banskej Štiavnici sumou takmer 164 745 eur. Informuje o tom banskoštiavnická samospráva na sociálnej sieti.
viac
05.03.2024
Zbierka na odstraňovanie následkov požiaru potrvá do konca marca
Na transparentný účet, ktorý mesto Banská Štiavnica zriadilo v marci minulého roka za účelom pomoci odstraňovania následkov ničivého požiaru v historickom centre mesta, môžu záujemcovia prispieť ešte do konca marca. K 31. decembru 2023 sa prostredníctvom tejto zbierky vyzbieralo celkom 407.070 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %