Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
26.07.2024 08:05

Múzeum židovskej kultúry otvorilo výstavu Od hlavy po päty odetí v zákone


Múzeum židovskej kultúry. Snímka zdroj: Múzeum.sk


Slovenské národné múzeum - Múzeum židovskej kultúry (SNM - MŽK) otvorilo vo štvrtok vo svojich priestoroch v Zsigrayovej kúrii v Bratislave ďalšiu monotematickú výstavu s názvom Od hlavy po päty odetí v zákone.


Návštevníkom priblíži hlavné zásady odievania vyplývajúce z halachy (židovského zákona obsiahnutého v Tóre a Talmude) a tiež tradície a zvyky európskych, aškenázskych židovských komunít.         

Ako ďalej informuje múzeum, súčasťou výstavy sú aj časti, ktoré ilustrujú rôznorodosť odevov v rámci duchovného židovstva, predstavujú exponáty zo zbierkového fondu MŽK - šaty s príbehom. Výstava zahŕňa tiež najčastejšie sa vyskytujúce diskriminačné označenia naprieč históriou. "Táto snaha stigmatizovať príslušníkov židovských komunít vyústila napokon do ich fyzickej likvidácie v období holokaustu," pripomínajú organizátori výstavy. Tá je jedným z podujatí, ktorým si SNM - MŽK pripomína 30. výročie svojho založenia.         

Múzeum židovskej kultúry vzniklo z oddelenia židovskej kultúry Historického múzea SNM v roku 1993. Samostatnou inštitúciou sa stalo v lete 1994 so svojou stálou expozíciou v historickej budove Zsigrayovej kúrie na Židovskej 17 v Bratislave.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.12.2018
Na bratislavskej výstave sú storočné premeny maďarskej menšiny na Slovensku
Každodenný život maďarskej menšiny v Československu dokumentuje výstava 100 rokov v obrazoch. Je v bratislavskom Múzeu kultúry Maďarov na Slovensku, kde potrvá do 31. januára 2019.
viac
11.04.2019
Múzeum židovskej kultúry vystavuje prvú sériu Biblií zo svojho vzácneho fondu
Výstava Biblie z knižnice predstavuje prvú sériu najstarších biblických kníh z fondu Múzea židovskej kultúry (MŽK) v Bratislave.
viac
13.06.2019
Židovské komunitné múzeum v Bratislave vystavuje vzácnu zbierku judaík
Znovu objavené poklady zo zbierky historicky prvého židovského múzea na Slovensku sídliaceho v Prešove prináša na novej výstave Židovské komunitné múzeum v bratislavskej synagóge. Návštevníci si budú môcť prezrieť doteraz nevystavené raritné predmety - judaiká.
viac
16.09.2020
V hlavnom meste sa začal cyklus podujatí Viac ako sused
V Bratislave sa v utorok v rámci Týždňa maďarskej kultúry začína cyklus podujatí Viac ako sused.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %