Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
10.05.2021 10:30

Múzeum knižnej kultúry vystavuje historické tlače zo 17. storočia


Kniha Chirurgia z roku 1700. Snímka zdroj: (zbierkový fond ZSM).


Spolu 25 historických tlačí doplnených kópiami ilustrácií z kníh predstavuje Múzeum knižnej kultúry v Trnave na novej výstave s názvom Sedemnáste storočie slovom a obrazom: Staré tlače z historickej knižnice ZsM.


Kurátor Milan Ševčík informoval, že sprístupnená bola bez vernisáže a potrvá až do konca marca 2023.

V zbierkach historickej knižnice Západoslovenského múzea (ZsM), ktorého je Múzeum knižnej kultúry súčasťou, sa nachádza vyše 500 starých a vzácnych tlačí zo 17. storočia. „Mnohé z nich sú aj v dnešnej dobe zaujímavé pre verejnosť, preto sme sa rozhodli prezentovať návštevníkom túto zbierku,” uviedol Ševčík.

Vystavené knihy sú v rôznych jazykoch, najmä však v latinčine. Obsahovo je výstava zameraná na dejiny Uhorska, vedu a techniku, školstvo, antických autorov, geografiu či emblematiku. „Spomenúť môžeme známe historické dielo Dejiny Uhorska od Antonia Bonfiniho z roku 1606, nádherne ilustrovanú knihu o Číne Athanasiusa Kirchera z roku 1667, veľkú knihu emblémov, ktorá vyšla v Antverpách v roku 1640, či hudobnú príručku Coriolana Orsucciho v taliančine, ktorú vytlačili v talianskej Bologni v roku 1679,” doplnil Ševčík.

Výstava je doplnená o sprievodné texty prezentujúce panovníkov Uhorska, protihabsburské povstania, rekatolizáciu na území dnešného Slovenska, tridsaťročnú vojnu, literatúru 17. storočia či trnavské tlačiarne.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.03.2018
Tribečské múzeum prezentuje vyše sto originálnych zbraní
Základný prehľad o vývoji zbraní od praveku až po druhú svetovú vojnu prezentuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Súčasťou výstavy Zo sveta historických zbraní sú nielen vojenské, ale aj lovecké či športové zbrane.
viac
23.03.2021
Múzeum v Galérii Jabloň ukáže, ako sa žilo za socializmu
Život za socializmu priblíži expozícia v novom múzeu pod názvom Vtedy, ktoré dokončujú v Galérii Jabloň v Prievidzi. Múzeum ponúkne zbierku starých telefónov, repliku bytu či obchodu spred niekoľkých desaťročí. Jeho prvú časť si budú môcť návštevníci pozrieť ešte v tomto roku.
viac
03.12.2021
70 rokov fiľakovského múzejníctva – jubilejná výstava
V tomto roku uplynulo 7 desaťročí od vzniku prvej múzejnej inštitúcie vo Fiľakove. Toto okrúhle jubileum je významné aj z toho pohľadu, že mestečko má bohatú a činorodú minulosť, o ktorej svedčia mnohé artefakty a zachované kultúrno-historické pamätihodnosti.
viac
05.05.2022
Západoslovenské múzeum ako prvé spúšťa aplikáciu MuseumQR
Západoslovenské múzeum (ZsM) v Trnave ako prvé na Slovensku spúšťa od 4. mája pre návštevníkov novú aplikáciu MuseumQR. Pomocou nej sa budú môcť inovatívnou formou dozvedieť viac informácií o jednotlivých vystavených exponátoch alebo aj priestoroch múzea.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %