Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
12.03.2018 09:47

Tribečské múzeum prezentuje vyše sto originálnych zbraní


Pozvánka - výrez plagátu


Základný prehľad o vývoji zbraní od praveku až po druhú svetovú vojnu prezentuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Súčasťou výstavy Zo sveta historických zbraní sú nielen vojenské, ale aj lovecké či športové zbrane.


Informácie získajú návštevníci prostredníctvom vystavených exponátov, obrazového materiálu a sprievodného textu. Výstava potrvá do 19. mája tohto roka.       

V rámci výstavy je nainštalovaných vyše sto originálnych zbierkových predmetov, ako sú meče, šable, kordy, pušky i pištole. Tie dopĺňa niekoľko replík, informovali pracovníci múzea. Rozličné zbrane a militárie pochádzajú z vlastného zbierkového fondu múzea, aj zo súkromných zbierok. Zaujímavú kolekciu historických drevených maľovaných terčov zapožičalo Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici.       

Prezentované zbrane sú z hľadiska konštrukcie, druhovej skladby i významu veľmi rôznorodé, od pomerne bežných zbraní až po vzácne unikáty. Výstava je obohatená aj o preparáty lovnej zveri, vyskytujúcej sa a lovenej na území Slovenska. V rámci interaktívnej činnosti pre mladších návštevníkov výstavy je pripravená atraktívna detská strelnica.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2016
Tribečské múzeum predstavuje život v lesných a vodných biotopoch
Takmer 100 kusov preparátov plazov, obojživelníkov, rýb, vtákov a cicavcov obývajúcich prevažne lesné a vodné biotopy predstavuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch.
viac
22.02.2017
Tribečské múzeum predstavuje Grécko na úsvite dejín
Výstava ponúka návštevníkom múzea príležitosť oboznámiť sa s pozoruhodným časovým úsekom dejín starovekého Grécka datovaným okolo roku 7000 p. n. l. zhruba do roku 1100 p. n. l..
viac
24.01.2020
Tribečské múzeum predstavuje vodu ako nenahraditeľný priestor pre život
Sladkovodné biotopy ako miesta so širokou škálou rozličných druhov rastlín a živočíchov, ktoré oživujú a spestrujú horské, podhorské i nížinné oblasti, predstavuje prvá tohtoročná výstava v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch.
viac
10.05.2021
Múzeum knižnej kultúry vystavuje historické tlače zo 17. storočia
Spolu 25 historických tlačí doplnených kópiami ilustrácií z kníh predstavuje Múzeum knižnej kultúry v Trnave na novej výstave s názvom Sedemnáste storočie slovom a obrazom: Staré tlače z historickej knižnice ZsM.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %