Streda 17.04.2024
Dnes má meniny 
Rudolf, Rudolfa
°C
03.10.2016 09:30

Tribečské múzeum pripravilo Mandaly úrody


Ilustračná snímka: (int.).


Netradičné prezentačné podujatie Mandaly úrody pripravilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Je spojené s tvorivou dielňou a približuje význam kultúrnych rastlín slúžiacich ako zdroj výživy ľudí a zvierat alebo surovina pre spracovateľský priemysel.


"Informatívnymi panelmi, nainštalovanými ukážkami poľných plodín a produktmi z nich vyrobených, prezentujeme viac či menej rozšírené druhy úžitkových rastlín. Popri mnohých zaujímavostiach sa účastníci podujatia taktiež dozvedia, čo je mandala, odkiaľ pochádza a na čo sa využíva," informovala Oľga Kostolná z Tribečského múzea.      

Výstava potrvá do 28. októbra tohto roka. Určená je predovšetkým pre deti materských a základných škôl, pretože nadväzuje na edukačný proces prírodovedy, výtvarnej a estetickej výchovy.      

Hlavným obsahom tvorivých aktivít podujatia je vytváranie obrazcov s relaxačným či terapeutickým účinkom - mandál. Zo semien obilnín, olejnín, strukovín, krmovín, technických plodín a uplatnením svojich inšpiračných nápadov si návštevníci priamo v múzeu zhotovujú vlastné mandaly úrody. Neobvyklým a hravým spôsobom sa zároveň oboznamujú s pestrosťou semien a plodov pestovaných rastlín, s ich tvarom, farbou, veľkosťou. Prípravou kompozície sú deti podnecované nielen k využitiu svojej vlastnej fantázie, ale aj k podpore schopnosti koncentrácie, trpezlivosti a rozvíjaniu zručností. "Deťom materských škôl ponúkame mandaly formou netradičných vymaľovaniek, umožňujúcich rozvíjanie jemnej motoriky, uvoľňujúcich napätie a nalaďujúcich na vnútorný pokoj. Starší žiaci si svoje vedomosti majú možnosť preveriť doplnením údajov pri riešení pracovných listov," skonštatovala Kostolná.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.07.2019
Múzeum približuje prírodné dedičstvo topoľčianskeho regiónu
Významné prírodné dedičstvo topoľčianskeho regiónu, jedinečnosť živej a neživej prírody, predstavuje výstava, ktorá sa v utorok začala v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch. Výstava približuje osobitne chránené územia prírody veľkoplošného a maloplošného charakteru nachádzajúce sa v regióne.
viac
26.11.2019
Tribečské múzeum predstavuje premeny Vianoc v priebehu 20. storočia
Premeny vianočných sviatkov v priebehu 20. storočia prezentuje výstava, ktorú môžu vidieť návštevníci Tribečského múzea v Topoľčanoch. Výstava je zapožičaná z Vlastivedného múzea v Galante, autorkou scenára je Izabela Danterová.
viac
24.01.2020
Tribečské múzeum predstavuje vodu ako nenahraditeľný priestor pre život
Sladkovodné biotopy ako miesta so širokou škálou rozličných druhov rastlín a živočíchov, ktoré oživujú a spestrujú horské, podhorské i nížinné oblasti, predstavuje prvá tohtoročná výstava v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch.
viac
07.04.2022
Tribečské múzeum predstavuje svet bankoviek a mincí
Svet bankoviek a mincí z celého sveta od rímskych čias až po súčasnosť predstavuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Výstava Pecunia non olet (Peniaze nesmrdia) je sprístupnená pre verejnosť do 29. apríla tohto roka, informovalo múzeum.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %