Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
21.06.2019 02:30

Tribečské múzeum predstavuje spracovanie chmeľu až po výrobu piva


Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Exponáty spojené s pestovaním a spracovávaním chmeľu, varením a konzumom piva, ale aj rozmanité zberateľské predmety súvisiace s pivovarníctvom predstavuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch.


Trojrozmerný materiál pochádzajúci zo zbierok múzea dopĺňajú informačné postery, prostredníctvom ktorých sa návštevníci môžu bližšie oboznámiť s pivom a pivovarníctvom v rôznych historických obdobiach, informovali pracovníci múzea. Výstava Od chmeľu k pivu potrvá v priestoroch Tribečského múzea do 17. augusta.       

Pivo patrí k najstarším nápojom, aké ľudstvo pozná. Podľa niektorých bádateľov je dokonca staršie ako chlieb, sprevádza teda ľudstvo naprieč storočiami. Počas tohto času prešlo pivo, rovnako ako pivovarníctvo, dlhým vývojom. Z jednoduchého kvaseného nápoja sa stal nápoj takmer nekonečnej rozmanitosti a pôvodne domáce varenie piva postupne vystriedala výroba piva v špecializovaných pivovaroch.     

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2016
Tribečské múzeum predstavuje život v lesných a vodných biotopoch
Takmer 100 kusov preparátov plazov, obojživelníkov, rýb, vtákov a cicavcov obývajúcich prevažne lesné a vodné biotopy predstavuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch.
viac
22.02.2017
Tribečské múzeum predstavuje Grécko na úsvite dejín
Výstava ponúka návštevníkom múzea príležitosť oboznámiť sa s pozoruhodným časovým úsekom dejín starovekého Grécka datovaným okolo roku 7000 p. n. l. zhruba do roku 1100 p. n. l..
viac
24.01.2020
Tribečské múzeum predstavuje vodu ako nenahraditeľný priestor pre život
Sladkovodné biotopy ako miesta so širokou škálou rozličných druhov rastlín a živočíchov, ktoré oživujú a spestrujú horské, podhorské i nížinné oblasti, predstavuje prvá tohtoročná výstava v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch.
viac
18.06.2020
Múzeum Jána Thaina predstaví výrobu i históriu piva
V Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch v týchto dňoch sprístupnili expozíciu s názvom Od chmeľu po pivo. Výstava, ktorú vytvorilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch, ukáže návštevníkom novozámockého múzea históriu i proces výroby piva od výberu a pestovania surovín až po finálny produkt.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %