Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
07.04.2022 08:25

Tribečské múzeum predstavuje svet bankoviek a mincí


Na snímke bankovka, Guatemala z roku 1989. Snímka zdroj: (tasr).


Svet bankoviek a mincí z celého sveta od rímskych čias až po súčasnosť predstavuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Výstava Pecunia non olet (Peniaze nesmrdia) je sprístupnená pre verejnosť do 29. apríla tohto roka, informovalo múzeum.


Podľa archeologických poznatkov sa podmienky na vznik peňazí začali vytvárať už v staršej kamennej dobe – paleolite. Funkciu najstaršieho platidla začali plniť rôzne druhy kvalitnej kamennej suroviny a z nej vyrobené nástroje. Nástup produktívneho hospodárstva podnietil ďalší rozvoj výmeny.

Ľudia mladšej doby kamennej si budovali trvalejšie sídla, začali pestovať rastliny, chovať dobytok, venovali sa výrobe pracovných nástrojov, tkali látky, vyrábali hlinené nádoby. Svoje prebytky začali ponúkať na výmenu za iné produkty. Obľúbeným výmenným článkom sa stali aj stredomorské mušle.

V dobe bronzovej sa z Mezopotámie rozšíril vynález bronzu, ktorý pri výmene nahrádzal kamenné platidlá. Od polovice 8. storočia pred naším letopočtom do vývinu naturálnych peňazí vstúpilo železo, ktoré slúžilo na výrobu nástrojov a zbraní a v rôznych formách mohlo nahrádzať funkciu platidla.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.06.2019
Tribečské múzeum predstavuje spracovanie chmeľu až po výrobu piva
Exponáty spojené s pestovaním a spracovávaním chmeľu, varením a konzumom piva, ale aj rozmanité zberateľské predmety súvisiace s pivovarníctvom predstavuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch.
viac
24.07.2019
Múzeum približuje prírodné dedičstvo topoľčianskeho regiónu
Významné prírodné dedičstvo topoľčianskeho regiónu, jedinečnosť živej a neživej prírody, predstavuje výstava, ktorá sa v utorok začala v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch. Výstava približuje osobitne chránené územia prírody veľkoplošného a maloplošného charakteru nachádzajúce sa v regióne.
viac
26.11.2019
Tribečské múzeum predstavuje premeny Vianoc v priebehu 20. storočia
Premeny vianočných sviatkov v priebehu 20. storočia prezentuje výstava, ktorú môžu vidieť návštevníci Tribečského múzea v Topoľčanoch. Výstava je zapožičaná z Vlastivedného múzea v Galante, autorkou scenára je Izabela Danterová.
viac
11.03.2022
Tribečské múzeum predstaví jaskyne na Slovensku i v regióne
Najznámejšie jaskyne na Slovensku a najmä v okrese Topoľčany predstavuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Výchovno-vzdelávacie podujatie Jaskyne v našom regióne je svojou štruktúrou určené deťom materských škôl a žiakom prvého stupňa základných škôl.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %