Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
27.11.2018 03:35

Tribečské múzeum si pripomína osobnosť Pavla Dobšinského


Ilustračný výrez plagátu


Tribečské múzeum v Topoľčanoch si pripomína osobnosť Pavla Dobšinského pri príležitosti 180. výročia jeho narodenia.


Návštevníci múzea sa oboznámia so životnými osudmi a zberateľskou činnosťou Dobšinského, s postavami a príbehmi z jeho najznámejších povestí a rozprávok, informovali pracovníci múzea. Prezentačné podujatie Rozprávkový svet Pavla Dobšinského spojené s tvorivou dielňou potrvá do 3. januára.       

Súčasťou podujatia sú rôzne kreatívne aktivity, ako výroba sadrovej figúrky, bábky či magnetky s rozprávkovým motívom. Pripravené sú rôzne maľovanky, vystrihovačky či spoločenská hra. Deti majú možnosť obliecť sa do rozprávkového kostýmu, sadnúť si na kráľovský trón, odfotiť sa v ňom. Programovú ponuku podujatia dopĺňa výstava literárnych a výtvarných prác žiakov, ktoré vznikli v rámci súťaže Rozprávkový svet v našej fantázii.       

Dobšinský patrí k osobnostiam slovenskej kultúry, ktoré sa výraznou mierou zaslúžili o uchovávanie a šírenie slovenskej ľudovej slovesnosti. Tento evanjelický kňaz a folklorista zozbieral v čase svojej činnosti stovky rôznych piesní, prísloví, porekadiel, hádaniek, rozprávok, povestí, obyčajov a povier. Z tohto rozsiahleho súboru bolo vyše 100 rozprávok publikovaných v zbierkach Slovenské povesti (1858 – 1861) a Prostonárodné slovenské povesti (1880 – 1883).      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2016
Tribečské múzeum pripravilo Mandaly úrody
Netradičné prezentačné podujatie Mandaly úrody pripravilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Je spojené s tvorivou dielňou a približuje význam kultúrnych rastlín slúžiacich ako zdroj výživy ľudí a zvierat alebo surovina pre spracovateľský priemysel.
viac
28.11.2016
Tribečské múzeum predstavuje život v lesných a vodných biotopoch
Takmer 100 kusov preparátov plazov, obojživelníkov, rýb, vtákov a cicavcov obývajúcich prevažne lesné a vodné biotopy predstavuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch.
viac
12.03.2018
Tribečské múzeum prezentuje vyše sto originálnych zbraní
Základný prehľad o vývoji zbraní od praveku až po druhú svetovú vojnu prezentuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Súčasťou výstavy Zo sveta historických zbraní sú nielen vojenské, ale aj lovecké či športové zbrane.
viac
13.05.2019
Geniálny Lipták Aurel Stodola - 160. výročie narodenia
Na sobotu 11. mája 2019 pripadlo 160. výročie narodenia svetoznámeho fyzika, technika a humanistu Aurela Stodolu. Väčšine Slovákov nie je známy, ale všetci technici ho považujú za ikonu vedecko-technickej revolúcie, bol dokonca učiteľom a priateľom legendárneho Alberta Eisteina.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %