Štvrtok 04.07.2024
Dnes má meniny 
Prokop
°C
01.07.2024 04:15

Prvé „ovocie“ Národnej účtovnej rady


Ilustračná snímka, zdroj: VGD Slovakia


Len nedávno kreovaná Národná účtovná rada (NÚR) potvrdzuje svoje reálne opodstatnenie, čoho dôkazom je vydanie interpretácií v rámci problematík, pri ktorých absentoval jednotný pohľad na účtovné a daňové riešenia.


Rada vytvorená Slovenskou komorou daňových poradcov (SKDP), Slovenskou komorou audítorov (SKAU) a Ekonomickou univerzitou v Bratislave (EUBA)  sa v rámci svojich aktivít zameriava na prehĺbenie vzájomnej spolupráce pri tvorbe spoločných stanovísk, postupov, materiálov, legislatívnych návrhov, podkladov pre diskusiu s orgánmi verejnej moci a s cieľom prispieť k lepšiemu spracovaniu odborných tém v daňovej a účtovnej oblasti.

V tejto súvislosti vydala 3. júna 2024 svoje prvé dve interpretácie problematík. Nad ich vypracovaním mali odbornú garanciu jej jednotliví kvalifikovaní odborníci. Prvá interpretácia sa týkala problematiky „Ocenenia a účtovania nevyhradeného ložiska nerastu“. Druhá, v súčasnosti nanajvýš aktuálna problematika sa venuje „Elektromobilite v daňových a účtovných súvislostiach.“ V oboch prípadoch na základe identifikácie problematiky, dôkladnej analýzy a jej opisu šlo o poskytnutie odborných nezáväzných stanovísk a navrhovaných riešení.

„Snažíme sa aj takýmto spôsobom vo všeobecnosti zvyšovať odbornosť, prehľadnosť, jednoznačnosť a právnu istotu verejnosti. Aj preto máme ambíciu aj naďalej zhromažďovať informácie o problematických otázkach praxe - v oblasti účtovníctva a daní, aby sme vďaka odborným kapacitám, vedomostiam, poznatkom v oblasti legislatívy a pravidiel tak na Slovensku, ako aj v EÚ, mohli ponúknuť riešenie v otázkach, kde si ich adresáti „nevedia rady“. A to hovorím nielen o laickej verejnosti, ale častokrát aj o tej odbornej“ – poznamenal prezident Slovenskej komory audítorov Ing. Milan Mozolák.

V rámci garantovania čo najväčšej transparentnosti a dostupnosti informácii bola „do života“ uvedená aj nová webová stránka www.narodnauctovnarada.sk, v rámci ktorej sú zverejňované všetky relevantné informácie, týkajúce sa nielen Národnej účtovnej rady, ale aj jej jednotlivých interpretácií.

Autor: (ts-SKAU-NÚR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.09.2020
ZMOS požiadal poslancov parlamentu o legislatívnu aktivitu kvôli kuchynskému bio
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa listom obrátil na poslankyne a poslancov parlamentu, ktorí pôsobia v samospráve. Dôvodom je požiadavka o poslaneckú zmenu zákona o odpadoch vo vzťahu ku kuchynskému bioodpadu.
viac
21.10.2020
Enviroaktivisti odovzdajú vo štvrtok do NRSR petíciu s viac ako 120 000 podpismi
Environmentálna iniciatíva "Klíma ťa potrebuje" odovzdá vo štvrtok (22. 10.) dopoludnia do Národnej rady SR petíciu týkajúcu sa klimatickej krízy s viac ako 120 000 podpismi. Potvrdila to jedna z organizátoriek petície a iniciatívy Mladí za klímu Marta Fandlová.
viac
12.04.2021
Potrebná zmena legislatívy na ochranu nerastného bohatstva
Kontrolná autorita zrealizovala kontrolu výberu tematického zamerania súvisiaceho s ochranou nerastného bohatstva SR.
viac
24.06.2024
Národná rada SR schválila novelu zákona o povinnom zmluvnom poistení
Národná rada Slovenskej republiky schválila novelu zákona o povinnom zmluvnom poistení (PZP) z dielne Ministerstva financií SR. Novela prichádza s viacerými zmenami, ktoré pozitívne pocítia najmä klienti poisťovní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.19 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.67 %