Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
26.07.2024 03:00

Hradné slávnosti ponúknu vystúpenie šermiarov a sokoliarov


Ilustračná snímka: Teraz.sk


Vystúpenie šermiarov a sokoliarov i prezentácia chutí kastelána budú súčasťou hradných slávností, ktoré sa uskutočnia od piatka do nedele (28. 7.) na hrade Ľubovňa v Starej Ľubovni.


"Kastelán, vznešený pán ovládajúci umenie múdreho rozhodovania, čítania, písania a počítania, riadil každodenný život na hrade a často velil vojsku. V roku 1412 sa kastelán pripravoval na veľkolepé stretnutie uhorského kráľa a rímskonemeckého cisára Žigmunda Luxemburského s poľským kráľom a litovským kniežaťom Vladislavom II. Jagelom," informuje múzeum a pozýva verejnosť, aby prišla zažiť, ako vyzerali prípravy na kráľovskú návštevu a spoznali dôležitú úlohu kastelána v histórii hradu.         

V programe návštevníci uvidia plátové brnenia, boje muža proti mužovi, sokoliarske umenie a úlohu kastelána. Program sa začne každý deň o 11.00 h, 13.00 h, 15.00 h a 16.30 h. Predstaví sa v ňom Divadelná a šermiarska spoločnosť Aramis, Sokoliari sv. Bavona zo Štiavnických Baní a hudobný hosť Michal Smetanka. V piatok večer sa uskutoční nočná prehliadka hradu, ktorá priblíži rovnako život kastelánov na hrade.         

Od začiatku 14. storočia do približne 15. storočia pôsobili na hrade Ľubovňa kasteláni, ktorí sa starali o jeho technickú údržbu, výstavbu a zabezpečovali hospodárenie i správu pracovníkov hradu.         

"Prvým známym kastelánom bol roku 1313 Tomáš Sečiansky (Szécsény). Po ňom v rovnakom roku túto úlohu prebral Mikuláš, syn Dionýza (Danuša) zo Žehry, ktorý bol súčasne kastelánom Spišského hradu. Roku 1412 sa hrad Ľubovňa stal súčasťou spišského zálohu a sídlom správcov celého zálohovaného územia, takzvaných starostov. V Poľskom kráľovstve, podobne ako v celej Európe, vychádzala činnosť kastelánov z prvotného významu hradov ako obranných a správnych centier, vďaka čomu sa kasteláni dostali až do kráľovskej rady. Tá sa v 15. storočí preformovala na senát, keďže Poľsko bolo šľachtickou republikou," priblížilo múzeum.         

Kasteláni získali v krajine významné postavenie, najvýznamnejším bol krakovský kastelán. V mnohých prípadoch však nešlo o výkonnú funkciu, skôr o čestný úrad.         

Vstupy na večerný program budú o 21.00 h, 21.15 h, 21.30 h, 21.45 h a hlavný program sa začne o 22.00 h. Predstaví sa Skupina historického šermu Páni Spiša, Divadlo RAMAGU a Argolla productions.         

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Realizované je s finančnou podporou Ministerstva cestovného ruchu a športu SR.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.01.2019
Zo striech hradu už týždeň odpratávajú tony snehu
Horolezci i ďalší zamestnanci už týždeň odpratávajú sneh zo striech hradu Ľubovňa, aby tak ochránili najväčšiu pamiatku v regióne. Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík predpokladá, že v dôsledku opätovného sneženia, budú v odstraňovaní nánosov pokračovať aj v priebehu tohto týždňa.
viac
03.04.2019
Múzeum sprístupnilo štvrtý depozitár, prezentuje archeológiu
Ľubovnianske múzeum nedávno sprístupnilo na hrade ďalší depozitár, tentoraz prezentuje zbierkové predmety z archeológie. Riaditeľ múzea Dalibor Mikulík objasnil, že už niekoľko rokov systematicky pracujú na zlepšení podmienok na uchovávanie vzácnych artefaktov.
viac
09.03.2021
Na Ľubovnianskom hrade zrekonštruujú severovýchodnú hradbu a nádvorie
Odstránenie havarijného stavu a záchrana severovýchodnej hradby i tretieho nádvoria. To je hlavným cieľom blížiacej sa rekonštrukcie na Ľubovnianskom hrade.
viac
09.01.2023
Hrad a skanzen vlani navštívilo viac ako 182 000 turistov
Hrad a skanzen v Starej Ľubovni počas minulého roka navštívilo viac ako 182 000 platiacich turistov. Potvrdil to riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík s tým, že v porovnaní s rokom 2021 ide o nárast o zhruba 20 000 návštevníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %