Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
26.07.2024 01:15

V Kremnici koncom júla uvedú do prevádzky novú regionálnu kompostáreň


Ilustračná snímka. (Zdroj: TASR/František Iván)


Mesto Kremnica dokončilo projekt výstavby novej regionálnej kompostárne, slávnostne ju do prevádzky uvedú koncom júla. Podľa samosprávy pôjde o jednu z najmodernejších kompostární na Slovensku, slúžiť bude aj okolitým obciam v regióne.


TASR o tom informovala koordinátorka propagácie mesta Kvetoslava Hovoričová Fajčíková. Na vybudovanie novej kompostárne získala Kremnica dotáciu vo výške viac ako 2,7 milióna eur. Kapacita kompostárne bude 1940 ton za rok, plánované množstvo vyrobeného kompostu sa odhaduje na 660 ton ročne. Prednosťou kremnickej kompostárne má byť podľa samosprávy moderná bezzápachová technológia, ktorá je založená na aeróbnom spôsobe zhodnocovania kuchynského odpadu.         

"Realizáciou projektu sa dosiahne efektívne a trvalo udržateľné riešenie nakladania s biologicky rozložiteľným komunálnym odpadom v súlade s aktuálnymi právnymi predpismi v oblasti odpadového hospodárstva. Dôležitá je aj úspora nákladov za zneškodnenie odpadov skládkovaním, znižovanie množstva skládkovaných odpadov a následné zníženie zaťaženia životného prostredia," uviedol primátor Kremnice Martin Novodomec.         

V kompostárni bude spracovávaný kuchynský odpad a takisto biologický odpad z parkov, zo záhrad a z verejných priestranstiev. Okrem mesta Kremnica budú kompostáreň využívať aj okolité obce Krahule, Kopernica, Nevoľné, Kremnické Bane, Kunešov, Dolná Ves, Lúčky, Bartošova Lehôtka a Horná Ves. Slúžiť tak bude regiónu s približne 8000 obyvateľmi.         

V rámci kompostárne budú realizované dva spôsoby spracovania biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu, a to formou zakládok a pomocou moderného veľkokapacitného kompostéra, ktorý je založený na aeróbnom spôsobe zhodnocovania kuchynského odpadu. Zariadenie je opatrené aj biofiltrom slúžiacim na elimináciu zápachu.         

"Ide o prirodzený proces bez používania chemických prísad, v procese sa využíva len hnoj a drevná štiepka. Výsledkom je kvalitný kompost," dodal primátor s tým, že výhodou technológie sú aj nízke prevádzkové náklady.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.10.2021
Ďalší manuál ZMOS sa venuje realizácii a prevádzke kompostárni
V každom meste či obci vzniká pri bežnej činnosti značné množstvo biologicky rozložiteľného odpadu. Obce a mestá majú od roku 2021 zákonom stanovenú povinnosť zaviesť a zabezpečovať vykonávanie triedeného zberu komunálneho odpadu pre biologicky rozložiteľný kuchynský odpad.
viac
12.05.2023
Mesto je pripravené na začiatok výstavby regionálnej kompostárne
Samospráva Kremnice je pripravená na začiatok výstavby regionálnej kompostárne za vyše 2,7 milióna eur, ktorá bude slúžiť mestu i okolitým obciam. Ako uviedol primátor Kremnice Martin Novodomec, získanú dotáciu by malo mesto vyčerpať do konca tohto roka.
viac
21.05.2024
Projekt výstavby novej kompostárne v Kremnici je vo finálnej fáze
Projekt výstavby novej kompostárne v meste Kremnica je vo finálnej fáze. Ako informovala miestna samospráva, aktuálne pripravujú podklady ku kolaudácii stavby a predpokladaný termín spustenia prevádzky je jeseň tohto roka.
viac
01.08.2024
Novopostavená kompostáreň v Kremnici patrí k najmodernejším na Slovensku
V Kremnici v stredu slávnostne uviedli do prevádzky novopostavenú kompostáreň, ktorá patrí k najmodernejším na Slovensku. Jej prednosťou je moderná bezzápachová technológia založená na aeróbnom spôsobe zhodnocovania kuchynského odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %