Pondelok 24.06.2024
Dnes má meniny 
Ján
°C
21.05.2024 04:10

Projekt výstavby novej kompostárne v Kremnici je vo finálnej fáze


Snímka zdroj: Slovenský večerník


Projekt výstavby novej kompostárne v meste Kremnica je vo finálnej fáze. Ako informovala miestna samospráva, aktuálne pripravujú podklady ku kolaudácii stavby a predpokladaný termín spustenia prevádzky je jeseň tohto roka.


Primátor Martin Novodomec hodnotí kompostovisko ako veľký krok vpred v zelenom odpadovom hospodárstve mesta Kremnica. Uviedol, že nová technológia umožní rýchlejšie a kvalitnejšie spracovať a pretvoriť zelený odpad na kompost.         

V novopostavenom objekte prebieha v súčasnom období proces zaškolenia odbornej obsluhy z radov zamestnancov Mestského podniku služieb. Školenia prebiehajú podľa jeho riaditeľky Slávky Hnilovej jednotlivo pre technologické vybavenie kompostovacej linky a jednotlivo pre technické zázemie celého komplexu - budov, vstupnej váhy a spevnených plôch areálu.         

Hnilová dodala, že kompostáreň bude slúžiť občanom mesta na odovzdávanie kuchynského odpadu z domácností, bioodpadu zo zelene záhrad a z verejných plôch zelene, ktoré bude následne spracované a zhodnotené na výsledný produkt kompostu - pestovateľský substrát.         

Na vybudovanie regionálnej kompostárne v blízkosti železničnej stanice získalo mesto Kremnica dotáciu vo výške viac ako 2,73 milióna eur, zvyšných päť percent tvorí spoluúčasť mesta. V rámci kompostárne sa budú zhodnocovať biologicky rozložiteľné odpady z mesta a okolitých obcí.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2018
V Ružomberku vznikne moderná kompostáreň
V metropole dolného Liptova sa v priebehu roka začne s budovaním modernej kompostárne, ktorá predstavuje jednu z najväčších investičných akcií v rozpočte mesta.
viac
22.02.2021
Žilina chce v roku 2022 spustiť priemyselnú kompostáreň
Mesto Žilina chce v roku 2022 spustiť priemyselnú kompostáreň. Celková výška oprávnených výdavkov projektu je 2 099 334 eur, ministerstvo životného prostredia schválilo žiadosť mesta o nenávratný finančný príspevok vo výške 1 994 367,30 eura.
viac
07.04.2021
Mesto Kremnica chce vybudovať vlastnú kompostáreň
Mesto Kremnica chce vybudovať vlastnú kompostáreň na zhodnocovanie zeleného a kuchynského odpadu. Vzniknúť by mala v okrajovej časti mesta mimo obytnej zóny. Uviedla to vedúca oddelenia technických služieb mesta Lucia Királyová.
viac
12.05.2023
Mesto je pripravené na začiatok výstavby regionálnej kompostárne
Samospráva Kremnice je pripravená na začiatok výstavby regionálnej kompostárne za vyše 2,7 milióna eur, ktorá bude slúžiť mestu i okolitým obciam. Ako uviedol primátor Kremnice Martin Novodomec, získanú dotáciu by malo mesto vyčerpať do konca tohto roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.20 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.66 %