Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
21.05.2024 04:10

Projekt výstavby novej kompostárne v Kremnici je vo finálnej fáze


Snímka zdroj: Slovenský večerník


Projekt výstavby novej kompostárne v meste Kremnica je vo finálnej fáze. Ako informovala miestna samospráva, aktuálne pripravujú podklady ku kolaudácii stavby a predpokladaný termín spustenia prevádzky je jeseň tohto roka.


Primátor Martin Novodomec hodnotí kompostovisko ako veľký krok vpred v zelenom odpadovom hospodárstve mesta Kremnica. Uviedol, že nová technológia umožní rýchlejšie a kvalitnejšie spracovať a pretvoriť zelený odpad na kompost.         

V novopostavenom objekte prebieha v súčasnom období proces zaškolenia odbornej obsluhy z radov zamestnancov Mestského podniku služieb. Školenia prebiehajú podľa jeho riaditeľky Slávky Hnilovej jednotlivo pre technologické vybavenie kompostovacej linky a jednotlivo pre technické zázemie celého komplexu - budov, vstupnej váhy a spevnených plôch areálu.         

Hnilová dodala, že kompostáreň bude slúžiť občanom mesta na odovzdávanie kuchynského odpadu z domácností, bioodpadu zo zelene záhrad a z verejných plôch zelene, ktoré bude následne spracované a zhodnotené na výsledný produkt kompostu - pestovateľský substrát.         

Na vybudovanie regionálnej kompostárne v blízkosti železničnej stanice získalo mesto Kremnica dotáciu vo výške viac ako 2,73 milióna eur, zvyšných päť percent tvorí spoluúčasť mesta. V rámci kompostárne sa budú zhodnocovať biologicky rozložiteľné odpady z mesta a okolitých obcí.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2018
V Ružomberku vznikne moderná kompostáreň
V metropole dolného Liptova sa v priebehu roka začne s budovaním modernej kompostárne, ktorá predstavuje jednu z najväčších investičných akcií v rozpočte mesta.
viac
22.02.2021
Žilina chce v roku 2022 spustiť priemyselnú kompostáreň
Mesto Žilina chce v roku 2022 spustiť priemyselnú kompostáreň. Celková výška oprávnených výdavkov projektu je 2 099 334 eur, ministerstvo životného prostredia schválilo žiadosť mesta o nenávratný finančný príspevok vo výške 1 994 367,30 eura.
viac
07.04.2021
Mesto Kremnica chce vybudovať vlastnú kompostáreň
Mesto Kremnica chce vybudovať vlastnú kompostáreň na zhodnocovanie zeleného a kuchynského odpadu. Vzniknúť by mala v okrajovej časti mesta mimo obytnej zóny. Uviedla to vedúca oddelenia technických služieb mesta Lucia Királyová.
viac
27.10.2023
Žiar nad Hronom a Kremnicu spojí nová značená cyklotrasa
Žiar nad Hronom a Kremnicu spojí nová turistická cyklotrasa. S jej značením začali v uplynulých dňoch. Trasu pripravuje mesto Žiar nad Hronom v spolupráci s obcami žiarskeho okresu a Banskobystrickým samosprávnym krajom (BBSK).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %