Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
07.04.2021 08:25

Mesto Kremnica chce vybudovať vlastnú kompostáreň


Ilustračná snímka.


Mesto Kremnica chce vybudovať vlastnú kompostáreň na zhodnocovanie zeleného a kuchynského odpadu. Vzniknúť by mala v okrajovej časti mesta mimo obytnej zóny. Uviedla to vedúca oddelenia technických služieb mesta Lucia Királyová.


Samospráva týmto krokom nadväzuje na novú legislatívu, na základe ktorej majú mestá a obce od 1. januára 2021 povinnosť zabezpečiť triedenie kuchynského odpadu. Vybudovanie vlastnej kompostárne mesto vysvetľuje nedostatkom koncových zariadení na zhodnotenie a spracovanie kuchynského a zeleného odpadu.

„Hlavnou myšlienkou je najmä úspora prepravných nákladov pri preprave kuchynského odpadu do koncových zariadení a úspora poplatkov za zhodnotenie či spracovanie kuchynského odpadu v iných koncových zariadeniach,“ poznamenala Királyová. Ako dodala, kompostáreň by mala disponovať plánovanou kapacitou 1500 ton odpadu ročne.

Novú kompostáreň by chceli vybudovať v okrajovej časti mesta na pozemkoch patriacich mestu Kremnica. V rámci projektu sa samospráva chce uchádzať o nenávratný finančný príspevok (NFP) Ministerstva životného prostredia SR. „Predpokladaná žiadaná výška NFP je 1,8 milióna eur,“ prezradila Királyová s tým, že realizácia projektu závisí od pridelenia dotácie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.12.2020
Zber kuchynského odpadu si chce mesto vyskúšať v pilotnom projekte
Mesto Nová Baňa si povinnosť zberu triedeného kuchynského odpadu, ktorý samosprávam vyplýva z vyhlášky Ministerstva životného prostredia SR najneskôr od 1. júla 2021, zrejme vyskúša v pilotnom projekte.
viac
20.02.2021
Trnava chce vybudovať novú kompostáreň na kuchynský bioodpad
V poradí svoju druhú kompostáreň chce mesto Trnava vybudovať v areáli mestskej skládky na Zavarskej ceste.
viac
12.03.2021
Zber kuchynského odpadu v Trebišove by sa mohol začať v apríli
Mesto Trebišov podľa radnice intenzívne rieši otázku zberu a vývozu triedeného kuchynského odpadu z domácností.
viac
11.05.2021
Senica plánuje začať zhodnocovať kuchynský bioodpad od 15. júna
Mesto Senica počíta so spustením zberu a zhodnocovania kuchynského bioodpadu od 15. júna. Informovala o tom hovorkyňa mesta Senica Tatiana Moravcová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %