Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
08.12.2020 09:15

Zber kuchynského odpadu si chce mesto vyskúšať v pilotnom projekte


Ilustračná snímka.


Mesto Nová Baňa si povinnosť zberu triedeného kuchynského odpadu, ktorý samosprávam vyplýva z vyhlášky Ministerstva životného prostredia SR najneskôr od 1. júla 2021, zrejme vyskúša v pilotnom projekte.


Ako informoval primátor mesta Branislav Jaďuď, zber kuchynského odpadu by radnica chcela otestovať už v januári na jednom zo sídlisk Novej Bane.

V Novej Bani sa v týchto dňoch uskutočňuje distribúcia štyroch stoviek kompostérov určených na zber kuchynského odpadu pre obyvateľov rodinných domov. Mesto ich zakúpilo za 39 000 eur, použilo na to prostriedky z návratnej finančnej pomoci z Ministerstva financií SR, určenej na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. „V roku 2018 sme z európskych fondov zakúpili 900 kompostérov, distribuované boli v minulom roku,“ uviedol Jaďuď s tým, že mesto má už aktuálne dostatočný počet týchto nádob.

„Čo sa týka bytových domov, v decembri končíme prestrešenie všetkých kontajnerových stojísk na sídliskách,“ povedal Jaďuď. Aj na túto investíciu samospráva použila návratné finančné zdroje, a to vo výške 50.000 eur. „Následne chceme s odborníkmi prekonzultovať nákup vhodných veľkých zberných nádob,“ vysvetlil primátor.

Radnica si chce zber triedeného kuchynského odpadu vyskúšať na pilotnom projekte, ktorý by spustila na jednom vybranom sídlisku. Podľa primátora by sa projekt mohol začať už v januári, mesto ním chce otestovať logistiku zberu a zistiť, aké množstvo kuchynského odpadu obyvatelia vyprodukujú.

V najbližších mesiacoch samospráva musí nakúpiť aj malé nádobky do bytov či rozložiteľné vrecká, najdôležitejšia je však bezproblémová logistika uskladnenia a odvozu kuchynského odpadu. Podľa vyhlášky envirorezortu majú obce zabezpečiť pre jedného obyvateľa zberové kapacity s objemom 250 litrov na rok. „Ak to prepočítame na počet našich obyvateľov, vychádza to príliš predimenzované,“ poznamenal Jaďuď. Uviedol tiež, že priestor na státie zberných nádob je obmedzený, keďže tie musia byť dostatočne zabezpečené voči vonkajším vplyvom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.09.2020
ZMOS požiadal poslancov parlamentu o legislatívnu aktivitu kvôli kuchynskému bio
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa listom obrátil na poslankyne a poslancov parlamentu, ktorí pôsobia v samospráve. Dôvodom je požiadavka o poslaneckú zmenu zákona o odpadoch vo vzťahu ku kuchynskému bioodpadu.
viac
19.01.2021
Je čas prakticky riešiť kuchynský odpad
Na Slovensku s Novým rokom odštartoval zber kuchynského odpadu. Vo väčšine obcí a miest by sa mal naplno rozbehnúť do šiestich mesiacov.
viac
27.01.2021
Nová Baňa sa pripravuje na zber kuchynského odpadu
Mesto Nová Baňa chce so zberom kuchynského odpadu začať začiatkom marca. Od pilotného projektu na jednom sídlisku radnica upustila, zber chce spustiť plošne v rámci celého mesta.
viac
21.04.2021
Zo Sídliska III vyviezli za štvrťrok takmer 40 ton kuchynského odpadu
Pilotný projekt zberu kuchynského odpadu z domácností, ktorý od 1. januára tohto roka zaviedla samospráva mesta Humenné na najväčšom mestskom sídlisku, sa medzi jeho obyvateľmi stretol s pozitívnou odozvou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %