Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
27.01.2021 12:15

Nová Baňa sa pripravuje na zber kuchynského odpadu


Ilustračná snímka.


Mesto Nová Baňa chce so zberom kuchynského odpadu začať začiatkom marca. Od pilotného projektu na jednom sídlisku radnica upustila, zber chce spustiť plošne v rámci celého mesta.


Kuchynský odpad plánuje samospráva energeticky zhodnocovať v bioplynovej stanici v obci Budča vo Zvolenskom okrese. Potvrdil to primátor Branislav Jaďuď.

„Sme vo finálnej fáze pred uzatvorením zmluvy ohľadom dovozu kuchynského odpadu do bioplynovej stanice v Budči. Kuchynský odpad teda nebudeme kompostovať, ale energeticky zhodnocovať,“ povedal Jaďuď. Samospráva aktuálne rieši nákup technológie na bezpečný prevoz kuchynského odpadu. Má ísť o vodotesný kontajner, ktorý bude možné pripojiť na hákový nakladač.

Primátor tvrdí, že mesto bude v rámci zberu kuchynského odpadu v podstate samostatné. „Z hnedých zberných nádob budeme kuchynský odpad vysypávať do tohto špeciálneho kontajnera a odvážať do bioplynovej stanice,“ vysvetlil Jaďuď.

„Dokončujeme nákup 60 zberných hnedých nádob a prestrešenie posledných kontajnerových státí. Ľudia dostanú malú perforovanú nádobu a biologicky rozložiteľné vrecká na celý rok. Bude popri tom spustená aj informačná kampaň,“ prezradil Jaďuď. Pilotný projekt na jednom sídlisku sa tak konať nebude. Primátor verí, že zber kuchynského odpadu bude možné spustiť v rámci celého mesta už od začiatku marca.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.12.2020
Zber kuchynského odpadu si chce mesto vyskúšať v pilotnom projekte
Mesto Nová Baňa si povinnosť zberu triedeného kuchynského odpadu, ktorý samosprávam vyplýva z vyhlášky Ministerstva životného prostredia SR najneskôr od 1. júla 2021, zrejme vyskúša v pilotnom projekte.
viac
18.01.2021
V meste už rozmiestnili nádoby na rozložiteľný kuchynský odpad
Pri bytových domoch v Liptovskom Hrádku v piatok pribudli hnedé nádoby na biologicky rozložiteľný kuchynský odpad. Umiestniť ich tam dala samospráva.
viac
19.01.2021
Je čas prakticky riešiť kuchynský odpad
Na Slovensku s Novým rokom odštartoval zber kuchynského odpadu. Vo väčšine obcí a miest by sa mal naplno rozbehnúť do šiestich mesiacov.
viac
30.06.2021
Poprad začína so zberom kuchynského odpadu
Mesto Poprad od 1. 7. 2021 zavádza pri bytových domoch zber kuchynského odpadu. Na existujúcich stojiskách pri bytových domoch pribudli k nádobám na komunálny odpad a k zvonom na triedené zložky aj hnedé zberné nádoby - 1 100 litrové zvony.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %