Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.05.2021 08:20

Senica plánuje začať zhodnocovať kuchynský bioodpad od 15. júna


Ilustračná snímka.


Mesto Senica počíta so spustením zberu a zhodnocovania kuchynského bioodpadu od 15. júna. Informovala o tom hovorkyňa mesta Senica Tatiana Moravcová.


Zákon umožňuje prechodné polročné obdobie s tým, že najneskôr treba začať od 1. júla. „Rozmiestňovať nádoby na stojiská sídlisk pri bytových domoch začneme prostredníctvom Technických služieb Senica (TSS) začiatkom júna,” informovala Moravcová.

Ako uviedla, pôjde o 130 kusov hnedých 240-litrových zberných nádob, ktoré budú zároveň opatrené nálepkou s informáciou, čo je možné do takéhoto kontajnera vhadzovať a čo nie. „Začíname zo zberom kuchynského odpadu výlučne rastlinného pôvodu, lebo len takýto odpad sme za súčasných podmienok schopní nielen pozbierať, ale aj v kompostárni zhodnotiť. Rodinné domy už zbernými nádobami na zelený odpad disponujú a takisto ich budú môcť využívať na zber rastlinného kuchynského bioodpadu,” doplnila hovorkyňa.

V rámci nových právnych predpisov podalo mesto projekt s názvom Zhodnocovanie BRKO v Senici, v ktorom žiada o nenávratné finančné prostriedky. „Mesto podalo žiadosť v auguste 2020 a doteraz čakáme na vyhodnotenie. Pôvodne malo byť do konca roka, najnovšie informácie hovoria, že do konca apríla. Rozpočet projektu je predpokladaný vo výške 828 756,38 eura, mesto by ho spolufinancovalo vo výške piatich percent, čo predstavuje sumu 41 437,82 eura,” uviedla Moravcová.

Pri súčasnom počte 20 000 obyvateľov v meste sa očakáva vytriedené množstvo kuchynského odpadu na úrovni 1200 ton ročne, ktoré sa po realizácii projektu zhodnotí v miestnej kompostárni. „Tá však v súčasnosti nemá dostatočnú kapacitu na spracovanie aj tohto odpadu. Zároveň nie je vybavená tzv. hygienizáciou, ktorá je na spracovanie odpadu z kuchyne nevyhnutná. Z uvedeného dôvodu je nevyhnutné zvýšiť kapacitu kompostárne o 1000 ton za rok,” spresnila hovorkyňa mesta.

Keďže mesto stále čaká na vyhodnotenie projektu, snaží sa investovať iba do absolútne nevyhnutných položiek. „Doteraz náklady na úpravu zberového vozidla, nákup hnedých kontajnerov, vreciek do kontajnerov, vreciek do domácností a informačných nálepiek na zberné nádoby prekročili sumu 103 000 eur. Náklady sú financované z rozpočtu mesta, nákup hnedých nádob v objeme približne 8000 eur realizovali Technické služby Senica, od nich si ich bude mesto následne prenajímať,” informovala Moravcová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.01.2021
Je čas prakticky riešiť kuchynský odpad
Na Slovensku s Novým rokom odštartoval zber kuchynského odpadu. Vo väčšine obcí a miest by sa mal naplno rozbehnúť do šiestich mesiacov.
viac
12.03.2021
Zber kuchynského odpadu v Trebišove by sa mohol začať v apríli
Mesto Trebišov podľa radnice intenzívne rieši otázku zberu a vývozu triedeného kuchynského odpadu z domácností.
viac
21.04.2021
Zo Sídliska III vyviezli za štvrťrok takmer 40 ton kuchynského odpadu
Pilotný projekt zberu kuchynského odpadu z domácností, ktorý od 1. januára tohto roka zaviedla samospráva mesta Humenné na najväčšom mestskom sídlisku, sa medzi jeho obyvateľmi stretol s pozitívnou odozvou.
viac
21.06.2021
Kuchynský odpad budú v Partizánskom zbierať od dverí k dverám
Mesto Partizánske sa pripravuje na zavedenie zberu biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu (BRKO). Od júla ho bude zbierať systémom od dverí k dverám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %