Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
23.07.2024 02:05

Na Jánošíkových dňoch vystúpi takmer 1600 účinkujúcich z troch krajín


Jánošíkove dni, archívne foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová


Na 62. ročníku medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej (31. 7. - 4. 8.) sa na desiatich pódiách predstaví takmer 1600 účinkujúcich zo Slovenska, Česka a Poľska. Informoval o tom šéfdramaturg festivalu Peter Cabadaj.


Doplnil, že kľúčovým slovom tohtoročného festivalu je termín Korene, odkazujúci na počiatky formovania domácej ľudovej kultúry a umenia. "Slávnostné otvorenie podujatia sa uskutoční vo štvrtok 1. augusta v rodnej osade Juraja Jánošíka. Popri hudbe, speve, recitácii a premietaní nebude u Jánošov chýbať ani draženie repliky Jánošíkovej pištole, ohňová šou či zbojnícka vatra," priblížil Cabadaj.         

Jednotlivé festivalové dni budú popri dominantných folklórnych programoch vyplnené výstavami, prezentáciami ľudových remesiel, muzikantskými dielňami, školou tanca, tanečno-hudobnou šou, koncertmi world music, premietaním filmov, nočným hraním a inými sprievodnými akciami. "Osobitne treba spomenúť sprístupnenie interaktívneho turisticko-náučného Chodníka terchovskej muziky na siedmich miestach, ktoré sú významne späté s jedinečným fenoménom začleneným v zozname UNESCO," uviedol Cabadaj.         

Neodmysliteľnou zložkou Jánošíkových dní je v posledný festivalový deň divácky atraktívny konský vozový sprievod s hrdými krojovanými furmanmi a hrajúcimi muzikantmi vo vozoch. V uplynulých dvoch rokoch sa toto erbové podujatie v dôsledku krajne nepriaznivého počasia nekonalo.         

Hlavným organizátorom Jánošíkových dní je obec Terchová v spolupráci so Žilinským samosprávnym krajom a ďalšími partnermi. Z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.08.2018
Jánošíkove dni prekonali rekord v návštevnosti, prišlo 82-tis. ľudí
Medzinárodný folklórny festival Jánošíkove dni v Terchovej navštívilo počas prvých piatich augustových dní 82.000 ľudí, čo je prekonanie doterajšieho diváckeho rekordu „terchovského štátneho sviatku“. Do Terchovej v rokoch 2004 a 2009 prišlo 75.000 ľudí. TASR o tom informoval šéfdramaturg festivalu
viac
23.07.2019
Jánošíkove dni otvoria sprístupnením domu v jeho rodnej osade Jánošovia
Symbolické sprístupnenie Jánošíkovho domu v jeho rodnej osade Jánošovia v Terchovej otvorí v stredu 31. júla večer 57. ročník Medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej.
viac
25.07.2019
Jánošíkove dni 2019 v Techovej
Oplatí sa prísť. Jánošíkove slávnosti poznajú priaznivci tradícií a folklóru až za hranicami nášho chotára. V roku 2019 sa v Terchovej uskutoční už 57. ročník medzinárodného folklórneho festivalu, ktorého sa každoročne zúčastňujú umelci zo Slovenska i zo zahraničia.
viac
12.07.2022
Jubilejný folklórny festival sa začne dražbou Jánošíkovej čiapky
Dražbou repliky Jánošíkovej čiapky v jeho rodnej osade U Jánošov sa začne v stredu 27. júla program 60. ročníka Medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %