Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
05.08.2016 10:14

Výstava o svadobných tradíciách otvorila program Jánošíkových dní


Snímka zdroj: (folklorfest.sk).


Vernisáž výstavy Môj vienok zelený dolu vodou padá vo štvrtok 4. augusta v priestoroch Makovického domu v Žiline otvorila 54. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej, ktorý potrvá do 7. augusta.


Podľa riaditeľky Krajského kultúrneho strediska (KKS) v Žiline Sone Řehákovej je výstava zameraná na tradičnú ľudovú tvorbu a jej nosnou témou je svadobná výbava a svadobné dary. "Sú tu artefakty, ktoré máme z archívov Považského múzea, Slovenského národného múzea, ale aj od jednotlivcov. Rôzne materiály, ako je plátno, keramika a všetko, čo nevesta potrebovala k svojej výbave. Dokonca aj periny. Ukazuje, ako sa nevesta viezla na voze a s ňou išla celá výbava. Či to už boli džbány do domácnosti alebo vyšívané obrusy," povedala Řeháková.      

Šéfdramaturg Jánošíkových dní Peter Cabadaj doplnil, že výstava nadväzuje na predchádzajúce, ktoré ponúkli rôzne pohľady na vývin regionálnej hudby, odievania, kostýmov, ale aj iných žánrov ľudovej kultúry. "Najviac chcem oceniť, že jej predchádzal seriózny etnografický výskum. Dnes sa už takéto výskumy nerobia. O to viac treba oceniť ľudí, že ho urobili. Cez tento výskum si môžu dnešné generácie sprítomniť tradičnú svadbu, ktorá sa vyznačovala tým, že všade bola iná. Rozdielna, mnohoraká, atypická. Čiže, dnes sme boli svedkami viacerých svadieb naraz v jednom priestore, čo je tiež unikum," podotkol Cabadaj.      

Pripomenul, že na 54. ročníku Jánošíkových dní sa na piatich pódiách predstaví v 28 samostatných programoch viac ako 1200 účinkujúcich zo Slovenska, Slovinska, Českej republiky a Ruska. "Jedným z ťahákov sobotňajšieho programu bude pokus o prekonanie rekordu v počte spoločne hrajúcich heligonkárov. Už máme prihlásených toľko heligonkárov, že v sobotu 6. augusta bude prekonaný slovenský rekord. A možno pôjdeme aj ďalej. A uvidíme, či nájdeme vo svete pendanta, ktorý dokáže prekonať počet heligonkárov, ktorí sa v tomto roku dostanú do Terchovej," dodal Cabadaj.      

Erbovým podujatím festivalu je konský vozový sprievod s hrdými krojovanými furmanmi a hrajúcimi muzikantmi vo vozoch, ktorý je od roku 1968 neodmysliteľnou zložkou záverečného dňa. "Vždy bol spojený s ľudovou tradíciou terchovských svadieb, ale aj s terchovskou muzikou, ktorá je už zapísaná v UNESCO. A urobíme všetko pre to, aby sa tejto cti dostalo aj konskému vozovému sprievodu. Spracovávame dokumentáciu, hľadáme historické pramene, dokumenty a naša prvá misia je dostať konský vozový sprievod do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky. A ak sa to podarí, tak aj do UNESCO," uzavrel šéfdramaturg Jánošíkových dní.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2016
Folklórne slávnosti pod Poľanou ponúknu pestrý program
Živou pozvánkou v podobe vyhrávania heligonkárov Hore Detvou a otvorením sprievodných podujatí v areáli amfiteátra začnú v piatok 8. júla 2016 o 16.00 h v Detve 51. Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP).
viac
08.11.2016
V Bratislave sa budú konať Dni Prahy
Bratislava ožije pražskou kultúrou. V dňoch od 10. novembra do 11. decembra 2016 sa budú v hlavnom meste SR Bratislave konať Dni Prahy.
viac
12.07.2022
Jubilejný folklórny festival sa začne dražbou Jánošíkovej čiapky
Dražbou repliky Jánošíkovej čiapky v jeho rodnej osade U Jánošov sa začne v stredu 27. júla program 60. ročníka Medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej.
viac
11.07.2023
Na Jánošíkových dňoch vystúpia účinkujúci zo šiestich krajín
Na 61. ročníku medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej (2. - 6. 8.) sa na desiatich pódiách predstaví takmer 1650 účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Lotyšska, Maďarska, Poľska a Rumunska. Informoval o tom šéfdramaturg festivalu Peter Cabadaj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %