Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
07.11.2016 10:15

O cestovaní, ľuďoch, kultúre a prírode


Pozvánka.


Myšlienka festivalu: "Hranice? Nikdy som žiadnu nevidel, ale počul som, že existujú v mysli niektorých ľudí." (Thor Heyerdahl).


K naplneniu, príprave a realizácii festivalu prispeli Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, Martinský klub priaznivcov cestovania, Klub slovenských turistov Turiec a Slovenské národné múzeum v Martine.

Snahou organizátorov tohto zaujímavého festivalu je vytvoriť priestor na spoznávanie kultúrnych a spoločenských rozdielov v jednotlivých kútoch sveta, a tým znižovať mieru predsudkov a intolerancie, čo je v dnešnej dobe tak dôležité.

Martinský cestovateľský festival na tomto ročníku opäť prináša niečo nové. V spojení s turistami z Turca a ich tradičným, už 12. ročníkom Dní turčianskej turistiky rozširuje škálu programu a veríme, že i divákov. Dáva viac priestoru mládeži a jej tvorbe. Prvý raz v histórii festivalu sa počas programu objaví najzaujímavejšia žiacka prezentácia z projektu Mosty kultúry, ktorý podporil Fond na podporu umenia.

Šiesty ročník festivalu, podobne ako tie predchádzajúce, osloví návštevníkov prostredníctvom premietania fotografií, filmov a diskusie cestovateľov s divákmi.

Festival bude opäť určený nielen širokej verejnosti, ale aj mládeži turčianskych základných škôl, pre ktorú sú pripravené úvodné bloky prezentácií.

Už tradičnou súčasťou festivalu bude súťažná výstava fotografií, tentoraz obohatená o novú „turistickú“ tému. Okrem nej je pre návštevníkov pripravená po prvýkrát výstava neformálnej skupiny fotografov, pôsobiacich pod naším klubom a fotografie približujúce Škótsko od mladého autora Tomáša Gondu. Opätovne predstavíme výber fotografií z workshopov pripravených pre pacientov psychiatrickej liečebne s názvom Osudy II., a tiež tematickú výstavu fotografií Ľudia a Ľudia, ktorú sme predstavili v lete na pešej zóne v Martine. Program festivalu obohatí množstvo sprievodných podujatí, pripravené je i malé občerstvenie. Počas festivalu budú odprezentované aj filmy z festivalu Jeden svet. Tešiť sa môžeme okrem iného na hudobné vystúpenia Davida Boleka, hry a súťaže v podaní skautov z Vrútok a ďalšie prekvapenia.

Festival potrvá od 9. do 12. novembra 2016 a uskutoční sa na viacerých miestach, ktoré sú dané charakterom jednotlivých festivalových dní. Začíname v upravenom vestibule kina Moskva. Druhý deň pokračujeme vo Veľkej zasadačke SNM v Martine. Počas tretieho dňa si festivalový divák bude môcť dopriať aj trochu turistiky, keďže prezentácie budú už druhýkrát  na Chate na Martinských holiach. Organizátori festivalu sa na ne  mimoriadne tešia. Tretí deň bude spojený s nočným zostupom z chaty, čo bude určite zaujímavým obohatením festivalového maratónu. Záverečný, zároveň najdlhší a veríme, že najpestrejší festivalový deň začne v sobotu 12. novembra pre niektorých už ráno výstupom na Krížavu a obedom s predsedom Klubu slovenských turistov Turiec. Na zvyšok dňa je potom až do neskorých večerných hodín pripravený bohatý program v kine Moskva.

 

 

 

Autor: (Radoslav PANČÍK, Turčianske kultúrne stredisko v Martine)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2016
Začína lepší a väčší Ekotopfilm – Envirofilm 2016
V Bratislave a Banskej Bystrici dnes začína ďalší ročník Medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm – Envirofilm. Návštevníci sa môžu tešiť na kvalitné a pútavé dokumentárne filmy a bohatý sprievodný program.
viac
05.08.2016
Výstava o svadobných tradíciách otvorila program Jánošíkových dní
Vernisáž výstavy Môj vienok zelený dolu vodou padá vo štvrtok 4. augusta v priestoroch Makovického domu v Žiline otvorila 54. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej, ktorý potrvá do 7. augusta.
viac
07.11.2016
Festival umeleckej tvorby o horách predstavuje program
Horský internetový klub (HIK) v spolupráci s mestom Ružomberok, Zväzom slovenských fotografov a cestovateľským portálom Infoglobe organizujú v poradí už 9. ročník medzinárodného festivalu umeleckej tvorby o horách – HORALFEST 2016.
viac
08.11.2016
V Bratislave sa budú konať Dni Prahy
Bratislava ožije pražskou kultúrou. V dňoch od 10. novembra do 11. decembra 2016 sa budú v hlavnom meste SR Bratislave konať Dni Prahy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %