Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
26.07.2024 11:15

Klienti a personál v CSS Kamence v Kysuckom Novom Meste využívajú nový výťah


Snímka zdroj: ŽSK


Žilinský samosprávny kraj investoval zo svojho rozpočtu 85 200 eur na modernizáciu – rekonštrukciu osobného výťahu pre klientov a personál CSS Kamence v Kysuckom Novom Meste. Osobný výťah s kabínkou umožní prepravu osôb s invalidným vozíkom a asistenciou.


Zariadenie sociálnych služieb CSS Kamence má pracovisko na dvoch miestach, na ul. Štúrovej a Litovelskej v Kysuckom Novom Meste. V pracovisku na ul. Litovelskej bol výťah vymenený pred dvomi rokmi. Nový osobný výťah sa nachádza na pracovisku Štúrova v bloku B, budova má 7 poschodí a slúži  pre 40 prijímateľov sociálnej služby. Pôvodný výťah (z roku 1982) bol nepostačujúci z hľadiska veľkosti. Nový výťah je tiež nevyhnutný pre personál, ktorý zabezpečuje starostlivosť a taktiež pre prijímateľov sociálnej služby s obmedzenou pohybovou schopnosťou. Frekvencia používania osobného výťahu v bloku B internými používateľmi je denne priemerne 462 krát a frekvencia používania externými užívateľmi ako sú návštevy je v priemere 146 krát mesačne.

Lenka Taranová: riaditeľka CSS Kamence: „Modernizáciou výťahu sme skvalitnili bezbariérovosť budovy bloku B , ktorý má sedem poschodí a obýva ho 39 prijímateľov sociálnych služieb so zníženou alebo obmedzenou pohybovou schopnosťou. I napriek limitujúcemu priestoru šachty sa nám podarilo vybudovať osobný výťah s kabínkou, ktorá umožňuje prepravu osoby s použitím invalidného vozíka s asistenciou s ľahkým nástupom a manipuláciou. Predmetnou modernizáciou – rekonštrukciou osobného výťahu sa nám podarilo úspešne realizovať prvú etapu strategického zámeru Centra sociálnych služieb, ktorým je Modernizácia elektroinštalácie a stavebné úpravy podlaží s prepojením obidvoch blokov A-B.“

Výťah disponuje viacerými bezpečnostnými prvkami, vrátane tlačidla na automatické zatváranie (otváranie) dverí, pre maximálne pohodlie užívateľov.

Žilinský samosprávny kraj je zriaďovateľom 24 zariadení sociálnych služieb a prispieva tiež na služby pre občanov u neverejných poskytovateľov. Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK: „Považujeme za dôležité aby sa naši seniori, či ľudia odkázaní na pomoc iných cítili v bezpečí, je pre nás prioritou poskytovať im kvalitné služby v príjemných priestoroch so zázemím blízkym domovu. Každoročne nám pribúdajú seniori a zdravotne znevýhodnení občania a preto v kraji budujeme sieť kvalitných zariadení, v ktorých dostanú potrebný servis a starostlivosť. Oblasť sociálnych služieb patrí dlhodobo medzi naše priority. Na tento rok sme vyčlenili na oblasť sociálnych služieb viac ako 42 mil. 900 tis. eur ( pozn. 42 926 599 eur), čo predstavuje 19,53 % z celkového rozpočtu ŽSK a ide tak o tretí najvyšší podiel na bežné výdavky.“

Za posledné dva roky modernizoval Žilinský samosprávny kraj výťahy aj v ďalších zariadeniach: CSS Orava v Tvrdošín – Medvedzie, CSS Ľadoveň v Martine, CSS Letokruhy v Žiline, Trojlístok CSS v Ružomberku.

„Najbližšie máme naplánovanú komplexnú modernizáciu dvoch výťahov v CSS Ľadoveň v Martine za približne 130 000 eur a tiež výmenu osobného výťahu v CSS Letokruhy v Žiline, v oboch prípadoch ide o investície financované z rozpočtu ŽSK,“ doplnila Jurinová.

CSS Kamence poskytuje sociálne služby celoročnou pobytovou formou 141 klientom. Klientom ponúka viaceré podporné aktivity: Biblio-terapia, Reminiscenčná terapia, Snoezelen terapia, Tréning pamäti, Muzikoterapia, Ergoterapia, Oxygenoterapia, Bábikoterapia,  Arteterapia atď.

 

Autor: (ts-ŽSK, Eva Lacová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.04.2020
Nové Mesto odkladá spustenie pilotnej parkovacej rezidentskej zóny
Bratislavské Nové Mesto odkladá pre situáciu okolo nového koronavírusu spustenie pilotného rezidentského parkovania v okolí Tehelného pola.
viac
23.12.2021
Štartuje výstavba diaľničného privádzača z Kysuckého Nového Mesta
Národná diaľničná spoločnosť v stredu pristúpila k podpisu zmluvy na výstavbu diaľničného privádzača z Kysuckého Nového Mesta na diaľnicu D3.
viac
08.06.2023
V Kysuckom N. Meste protestovali proti spaľovni, prevádzkovateľ kritiku odmieta
Zrušenie spaľovne odpadu v Kysuckom Novom Meste požadujú obyvatelia, ktorí sa zišli v stredu na proteste pred jej prevádzkou.
viac
19.09.2024
V Kysuckom Novom Meste plánujú októbrové sčítanie automobilov
Do dvoch týždňov plánuje radnica v Kysuckom Novom Meste urobiť v spolupráci so študentmi stredných škôl sčítanie automobilov na území mesta. Informoval o tom primátor mesta Marián Mihalda.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %