Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
23.12.2021 11:30

Štartuje výstavba diaľničného privádzača z Kysuckého Nového Mesta


Snímka zdroj: (ŽSK).


Národná diaľničná spoločnosť v stredu pristúpila k podpisu zmluvy na výstavbu diaľničného privádzača z Kysuckého Nového Mesta na diaľnicu D3.


Výstavbu diaľničného privádzača bude realizovať spoločnosť Metrostav DS a. s., ktorá vzišla víťazne z verejného obstarávania. Zmluvná cena výstavby je stanovená na 13 656 562,07 eur a financovanie bude zo štátneho rozpočtu. Celková dĺžka privádzača bude 1 358,81 m, pričom  375,66 m budú tvoriť mostné objekty a postaví sa aj jedna križovatka s budúcou D3. V rámci stavby postavíme aj 588 m dlhú protihlukovú bariéru. Výstavba by mala trvať 24 mesiacov – do prevádzky ho uvedieme v decembri 2023.

Diaľničný privádzač skráti jazdu aj ušetrí čas

Diaľničný privádzač čiastočne odľahčí vyťaženú existujúcu cestu I/11 zo Žiliny do Kysuckého Nového Mesta a pomôže obyvateľom Kysúc dostať sa rýchlejšie za prácou do Žiliny a v neposlednom rade aj do blízkeho logistického centra. Privádzač začína na ceste I/11, na ktorú sa pripája úrovňovou križovatkou tvaru T, na ktorej bude doprava riadená cestnou svetelnou signalizáciou v plne inteligentnom riadení s preferovaním vozidiel na ceste I/11. Detekcia vozidiel je navrhnutá pomocou najmodernejšej technológie a to bezdrôtovými magnetovými senzormi.

Následne trasa privádzača prekonáva cez most cestu I/11, križuje rieku Kysuca a budúcu diaľnicu D3. Trasa privádzača pokračuje severo-západným smerom k ceste III/2095, na ktorej bude zriadená malá okružná križovatka umožňujúca prepojenie privádzača s cestou III/2095 vo všetkých smeroch. Trasa ďalej križuje železničnú trať a končí úrovňovým pripojením na miestnu komunikáciu pri priemyselnom parku.

Dobrá správa nielen pre región Kysúc

Pre Žilinský kraj a prioritne územie regiónu Kysúc má stavba privádzača extrémny význam. Cestu 1/11 smerujúcu do Čiech a Poľska denne využije viac než 30-tis vozidiel, pre ktoré je už po mnoho rokov práve križovatka v Radoli kritickým bodom. Vjazd do Kysuckého Nového Mesta je sťažený domácim obyvateľom blízkych obcí a premávku výrazne komplikuje aj nákladná doprava súvisiaca s prevádzkou najväčšieho zamestnávateľa v Žilinskom kraji, kde pracuje viac než 5000 ľudí, ktorí za prácou dochádzajú zo širokého okolia. „Som nesmierne rada, že sa pristúpilo k výstavbe privádzača. I keď nadmernú dopravnú záťaž, ktorá je každodennou realitou nielen Kysučanov, môže vyriešiť iba diaľnica D3, privádzač odľahčí cestu I/11 tým, že prevezme časť prepravného prúdu smerujúceho k najväčšiemu zamestnávateľovi. Verím, že všetko pôjde hladko a prví motoristi využijú novú komunikáciu podľa plánu, na konci roku 2023,“ uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Autor: (Lucia LAŠOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.09.2019
Žilinská županka bola na kontrole výstavby úseku D1
Vedenie Žilinskej župy na čele s Erikou Jurinovou bolo po roku opäť na stavbe dôležitého diaľničného úseku D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka. Stavba je takmer hotová, problematický je privádzač do Žiliny, ktorý mal zabezpečiť rovnaký zhotoviteľ ako tunel Višňové.
viac
04.05.2020
Nové Mesto začína vyznačovať pilotnú parkovaciu rezidentskú zónu
Bratislavské Nové Mesto začína tento týždeň s prácami v súvislosti s vodorovným dopravným značením pre potreby pilotného projektu rezidentského parkovania v okolí Tehelného pola. Mestská časť o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
18.05.2020
Výstavba jedálne na ZŠ na Ulici J. Bottu by mala trvať štrnásť mesiacov
Viac ako rok po tom, ako žiaci základnej školy (ZŠ) na Ulici Jána Bottu v Trnave prišli o možnosť stravovania, začína mesto v areáli školy s výstavbou novej jedálne s kuchyňou.
viac
12.04.2021
V obci Chorvátsky Grob vzniknú dve nové školské triedy
Obec Chorvátsky Grob v okrese Senec od pondelka (12. 4.) začína s výstavbou tzv. prepojovacieho krčka medzi budovou základnej a materskej školy na Školskej ulici. Ide o novú budovu školy, v ktorej vzniknú dve nové triedy. Samospráva o tom informuje na svojom webe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %