Nedeľa 30.06.2024
Dnes má meniny 
Melánia
°C
27.06.2024 01:10

V Tihányiovskom kaštieli otvoria výstavu Kvety podzemia a kvety púšte


Ilustračný výrez plagátu


Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici otvorí vo štvrtok v priestoroch Tihányiovského kaštieľa novú výstavu Kvety podzemia a kvety púšte. Milovníci prírody, geológie a záujemcovia o fascinujúci svet minerálov sa môžu tešiť na množstvo rozmanitých exponátov.


Informovala o tom manažérka múzea Dana Kurtíková.  "Zámerom výstavy je prepojenie živej a neživej prírody prostredníctvom estetických minerálov z fondu SSM a zbierkou živých kaktusov a sukulentov, ktoré si podmania každého návštevníka. Minerály a kaktusy majú toho veľa spoločného. Človeka ohromia očarujúcou krásou farebných krištáľov, farebných rozkvitnutých kvetov či nevšednými tvarmi. Výstava bude dvojúrovňová, júl bude patriť v kaštieli minerálom, v auguste k nim pribudnú kaktusy a sukulenty," uviedla kurátorka výstavy Lucia Hrčková.         

SSM vlastní zaujímavé a hodnotné mineralogické zbierky. Z celej anorganickej zbierky, ktorú tvorí 9000 predmetov, najväčšou časťou sú práve minerály, takmer 4900 kusov. Na výstave však návštevník uvidí len ich nepatrnú časť, vytvorenú samotnou prírodou po dobu miliónov rokov. Výstava bude okrem mineralogických vzoriek doplnená o fotografie vybraných minerálov.         

"V auguste zaplnia zimnú záhradu v kaštieli aj kaktusy a sukulenty zo súkromných zbierok členov Klubu kaktusárov pri Arboréte Borová hora Technickej univerzity vo Zvolene. Prostredníctvom nich spozná návštevník rôznorodosť a krásu týchto pichľavých rastlín. Rozdelené budú podľa miesta ich prirodzeného výskytu na rôznych kontinentoch sveta," priblížila kurátorka výstavy Jaroslava Bobáková.         

Ako dodala, keďže výstava je inštalovaná cez letné prázdniny, snažili sa ju v spolupráci so združením Vedecká hračka zatraktívniť rôznymi interaktívnymi hračkami pre detských návštevníkov. Vybuchujúca maketa sopky im priblíži viac vulkanickú činnosť, na slepej mape budú hľadať aktívne sopky a dozvedia sa tiež o produktoch každodennej potreby, ktoré obsahujú niektoré minerály.         

Výstava v Tihányiovskom kaštieli SSM potrvá do 8. septembra.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2020
Thurzov dom ukáže umelecké zručnosti predkov i mladých remeselníkov
Thurzov dom v Banskej Bystrici sa od štvrtka (23. 1.) preniesol do čias dávno minulých a odhalí jedinečné umelecké zručnosti našich predkov spred 2000 rokov, ale i tvorbu súčasnej generácie mladých remeselníkov.
viac
29.09.2021
Výstava Fascinujúci svet pavúkov a škorpiónov v Tihányiovskom kaštieli
Viac ako tri desiatky živých druhov vzácnych a exotických exemplárov zo všetkých kútov sveta prinesie svojim návštevníkom výstava Fascinujúci svet pavúkov a škorpiónov. Tá bude verejnosti prístupná od piatku 1. októbra do stredy 22. decembra v Tihányiovskom kaštieli v Banskej Bystrici.
viac
29.11.2023
Výstava o histórii poštovej železničnej prepravy
Slovenská pošta organizuje vo výstavných priestoroch Poštového múzea na Partizánskej ceste v Banskej Bystrici výstavu o histórií poštovej železničnej prepravy a vlakových pôšt na našom území.
viac
26.03.2024
V Tihányiovskom kaštieli predstavia zoologickú výstavu Mláďatá
V Tihányiovskom kaštieli v Banskej Bystrici bude od štvrtka (28. 3.) pre verejnosť prístupná zoologická výstava Mláďatá. Návštevníkom na príklade niekoľkých živočíchov predstaví rôzne typy rodičovských stratégií využívaných pri starostlivosti o potomstvo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.25 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.61 %