Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
23.07.2024 03:10

Z dotácie vybudujeme detské inkluzívne ihrisko


Ilustračný obrázok


Obec Beluša získala dotáciu z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky v hodnote 50.000 eur, ktorú použije na rekonštrukciu a modernizáciu pôvodného detského ihriska na ulici Ľudovíta Štúra.


Ministerstvo práce poskytlo od roku 2021 viac ako 15 miliónov eur na 344 bezbariérových ihrísk. V rámci tohtoročnej výzvy bolo prerozdelených 5 miliónov eur s maximálnou čiastkou 50.000 eur na projekt. V júni uspela v dotačnej schéme aj obec Beluša, ktorá plánuje situovať inkluzívne ihrisko vo vnútrobloku medzi bytovkami Ľudovíta Štúra. Okrem povinnej desaťpercentnej spoluúčasti a vlastného stavebného projektu musí ihrisko obsahovať minimálne tri inkluzívne prvky. Priestor musí slúžiť viacerým generáciám a rozmanitým vekovým kategóriám detí s ohľadom na deti so špeciálnymi potrebami. Okrem zhoršenej pohyblivosti sa možno vo výbere prvkov zamerať na zrakové, sluchové, mentálne alebo iné znevýhodnenie.

V rámci projektu sa plánuje kompletná povrchová úprava ihriska. Okrem hojdačiek, šmýkačiek, rôznych lezeckých prvkov sa osadia aj inkluzívne prvky ako edukatívny domček, inkluzívny kolotoč či trampolína. Hovorí prednosta obce Patrik Štrbák: „Na obecnej úrovni vnímame záujem o vytváranie inkluzívnych priestorov. Okrem inkluzívnych stretnutí v knižnici sa v obci budeme môcť oprieť aj o exteriérové ihrisko, ktoré bude združovať rodiny s rôznorodými potrebami. Tešíme sa, že jedno z našich najväčších detských ihrísk prejde kompletnou rekonštrukciou vrátane hracích prvkov a novej liatej podlahy. V rámci participatívneho rozpočtu obce sme naviac podporili sumou 2.000 eur arteterapeutické kurzy pre našich občanov.“

Realizácia ihriska sa predpokladá na jeseň roku 2024 alebo na jar 2025 v závislosti od vybavenia administratívnych náležitostí.

Obci Beluša sa darí v tomto roku pokračovať v investičných zámeroch aj vďaka viac ako 200 tisícovému prebytku v rozpočte z roku 2024. O uskutočnených a plánovaných projektoch budeme informovať v samostatnej správe.

Autor: (ts-OcÚ Beluša, Petra Martišová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2019
Budeme mať moderné a bezpečné detské ihrisko
Detské ihrisko blízko futbalového štadióna v Zámockom parku dočasne prestalo plniť svoj účel. Dôvod je prozaický: rekonštrukcia. Práce potrvajú približne mesiac a ich výsledkom bude krásne, moderné a bezpečné ihrisko.
viac
24.11.2021
Na Podbrezinách v L. Mikuláši pribudne moderné inkluzívne ihrisko
Na najväčšom liptovskomikulášskom sídlisku Podbreziny pribudne na budúci rok ekologický multifunkčný priestor s prvkami pre deti od troch do 14 rokov.
viac
10.11.2022
Pri vodnej nádrži Ľadovo vzniká nové inkluzívne detské ihrisko
Pri vodnej nádrži Ľadovo v meste Lučenec vzniká nové inkluzívne detské ihrisko. V prípade priaznivého počasia by mali byť práce ukončené koncom novembra. Na sociálnej sieti o tom informovala samospráva.
viac
24.11.2022
Na Prekážke začali stavať inkluzívne detské ihrisko
Deti v Liptovskom Hrádku budú mať nové inkluzívne ihrisko na sídlisku Prekážka. Výstavbu spustili v tomto týždni, dokončiť by ho mali do 15. decembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %