Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
18.04.2024 10:00

SKZL kritizuje zrušenie zubných benefitov zo dňa na deň


Slovenská komora zubných lekárov (SKZL) - logo


Slovenská komora zubných lekárov (SKZL) považuje za neštandardné zrušenie zubných benefitov v zdravotných poisťovniach zo dňa na deň. Poukazuje na to, že nikto s nimi v tejto veci nekomunikoval. So zmenou podľa nej nebudú spokojní pacienti.


 "Vnímame zrušenie zubných benefitov z dvoch pohľadov. Tým prvým je fakt, že už v roku 2018 od prvého nastavenia benefitov zdravotnou poisťovňou sme vyjadrili negatívny postoj, pretože išlo o ďalší administratívny úkon, ktorý zbytočne zaťažoval a zdržiaval poskytovateľa zubnolekárskej zdravotnej starostlivosti. Tým druhým je však pohľad zo strany pacienta, ktorého tieto finančné benefity motivovali k ošetreniu zubov," uviedla komora v stanovisku, o ktorom informovala Lujza Hanová z komory.

Benefity podľa nej okrem toho motivovali ľudí aj k účasti na preventívnych prehliadkach u zubného aj všeobecného lekára. Skritizovala, že k rušeniu prichádza "v podstate zo dňa na deň". "Či je to ten správny ťah na bránu v zmysle šetrenia pre dofinancovanie zdravotníctva, musí povedať pacient. Ale určite spokojný nebude, keďže termíny zubných ošetrení sú rozplánované počas celého roka a pacient počítal aj s benefitom zo svojej zdravotnej poisťovne," podotkla.         

Komora zároveň poukázala na to, že s ňou pri zavádzaní ani rušení benefitov nikto nekomunikoval. "V prípade zavádzania nových benefitov ponúkame riešenia, vieme nastaviť benefity tak, aby neboli zaťažujúce pre zubných lekárov a boli motivačné pre pacientov. Len je potrebná komunikácia," dodala.         

Poskytovanie zubných benefitov v zdravotných poisťovniach sa od mája zruší. Ministerstvo zdravotníctva SR to odôvodnilo tým, že zubný benefit splnil svoj edukačný účel a je potrebné hľadať nové benefity.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.08.2016
Zo štyroch etáp výstavby Vážskej vodnej cesty je dokončená len prvá
Pred šiestimi rokmi mala byť dobudovaná Vážska vodná cesta. Zo štyroch etáp výstavby, ktoré mali spojiť Žilinu s Dunajom v Komárne, je však v súčasnosti dobudovaná len prvá etapa Komárno – Sereď v celkovej dĺžke 75 kilometrov.
viac
16.03.2020
Neexistuje dôkaz, že zvieratá môžu ochorieť na COVID-19 alebo ho prenášať
V súčasnosti neexistuje dôkaz o tom, že domáce zvieratá môžu ochorieť, byť zdrojom infekcie alebo zohrávať úlohu pri šírení COVID-19 u ľudí. Komora veterinárnych lekárov (KVL) SR o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
18.03.2020
Európske podujatia miest a obcí sa prekladajú
Vzhľadom na súčasnú situáciu vo svete súvisiacu so šírením COVID-19 zrušili viaceré európske orgány a asociácie plánované plenárne zasadnutia a kongresy, na ktorých bola plánovaná účasť aj zástupcov slovenskej miestnej a regionálnej samosprávy.
viac
02.03.2021
Odmietame vývoj, v ktorom sa slovenský vidiek postupne stáva skanzenom!
Slovenská lesnícka komora so znepokojením pozoruje sociálne dopady uplatňovania novely zákona o ochrane prírody a krajiny na vidiecke obyvateľstvo najmä v horských a podhorských oblastiach Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %