Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
23.07.2024 04:10

Podujatie Legendy ožívajú opäť ponúklo deväť dramatizovaných príbehov


Bojnický zámok, snímka zdroj: TASR


Dramatizované príbehy z histórie Bojnického zámku, podhradia i regiónu ponúklo na rôznych miestach v centre Bojníc počas víkendu podujatie Legendy ožívajú.


Štvrtý ročník kultúrnej akcie Divadelnej spoločnosti sa v tomto roku dotýka šafranu. Verejnosť ju bude môcť ešte navštíviť 17. augusta.         

Návštevníci sa mohli zoznámiť s príbehmi o čiernej pani, vílach na jazere, bojnickej lipe, stĺpe hanby, bojnických páračkách, Jánovi Korvínovi, Zoborskej listine či ceste Magna via. "Už tradične hráme na deviatich miestach deväť legiend, pričom každá legenda odznie v rámci večera od 17.00 h do 23.00 h štyrikrát. Tento rok sme opäť pripravili tri nové," povedal pre TASR režisér podujatia Vojtech Bartko.         

Aj v augustovom termíne tak návštevníci podľa neho uvidia tri nové legendy, ktoré sa tento rok venujú šafranu, keďže Bojnice boli v minulosti mekkou pestovania šafranu, v jeho vývoze i predaji. Išlo o komoditu, ktorá bola veľmi dôležitá pre bojnické panstvo. Počas večera návštevníci za legendami korzujú, pričom v bojnickom centre navštívia i miesta, ktoré nie sú tradične prístupné.         

"Celý projekt je nielen o histórii a divadle, ale zároveň i o podpore cestovného ruchu. Bojnice sú totiž jednodňovou destináciou a väčšinou večer odchádzajú. Keďže toto podujatie pokračuje až skoro do polnoci, ľudia sú tu nútení zostať, ak sú z ďaleka, a na druhý deň si vymyslieť ešte nejaký program," priblížil Bartko.         

Šafran sa nespomína len počas podujatia Legendy ožívajú, venované je mu celé kultúrne leto v Bojniciach. "Bude to i doslovne. Okrem toho, že sme trochu zmenili názvy podujatí a šafran do nich dostali, budeme ho i sadiť, a to v polovici augusta počas šafranovej nedele. Pozveme na to i ľudí, ktorí sa budú chcieť pridať a zasadíme 10.000 cibuliek tu priamo v historickej časti mesta," dodal Bartko, ktorý je i riaditeľom Kultúrneho centra Bojnice.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2017
Predĺžený víkend na hornej Nitre
Každý kút Trenčianskeho kraja svojim kultúrnym bohatstvom zapadá do pestrej mozaiky ľudových tradícií a unikátov nášho regiónu. Kým na myjavských kopaniciach pletú unikátnu tylovú čipku či v Rudníku vyrábajú jedinečné výrobky z prútia, nezaostáva ani región hornej Nitry.
viac
21.02.2018
V katastri Bojníc zaznamenali poľovníci zvýšený výskyt medveďa hnedého
Poľovníci zaznamenali v uplynulých dňoch v katastri Bojníc zvýšený výskyt medveďa hnedého. Upozornilo na to v utorok mesto na svojej internetovej stránke.
viac
16.02.2019
Nový pavilón slonov v Národnej zoo Bojnice má už položený základný kameň
V bojnickej zoo dnes minister životného prostredia SR Lászlo Sólymos, minister financií Peter Kažimír, riaditeľ Národnej zoo Bojnice Milan Šovčík, ako aj zástupca zhotoviteľa stavby Combin Banská Štiavnica, s. r. o., poklepali základný kameň výstavby nového pavilónu slonov.
viac
08.08.2019
Prednáška na zámku priblíži grófa Pálffyho ako zberateľa a staviteľa
Prednáška na Bojnickom zámku priblíži jeho posledného šľachtického majiteľa ako zberateľa a staviteľa. O živote grófa Jána Františka Pálffyho sa budú môcť návštevníci viac dozvedieť 10. augusta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %