Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
19.07.2022 12:35

Nitra počas prázdnin opraví základné a materské školy za takmer 2 mil. eur


Snímka zdroj: (skolske.sk).


Mesto Nitra v tomto roku investuje do opráv školských budov a areálov škôl, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, celkovo 1,786 milióna eur.


Financie sú zabezpečené zo zdrojov mesta aj zo štátnych dotácií, potvrdil hovorca mesta Tomáš Holúbek. Väčšina opráv sa podľa jeho slov vykonáva práve počas letných prázdnin, keď sú školské budovy prázdne.

Základná škola (ZŠ) Cabajská a ZŠ Škultétyho dostali v tomto roku na úpravy priestorov najviac peňazí. ZŠ Cabajská získala 580 000 eur. Mesto sa podľa slov viceprimátora Miloslava Špotáka dlhodobo usilovalo o jej zateplenie, ale neboli vypísané výzvy. "Teraz sa nám podarilo získať prostriedky z výzvy cez ministerstvo investícií, zvyšok dofinancuje mesto," povedal. Okrem zateplenia bude mať škola nové vonkajšie žalúzie. ZŠ Škultétyho získala 500 000 eur na rekonštrukciu kuchyne a výdajne jedla. "Završuje sa tým rekonštrukcia celej školy, v rámci ktorej sa postavilo ihrisko, altánok, ale aj nové oplotenie, pretože do areálu školy prenikali vandali," povedal viceprimátor.

S podobným problémom zápasila dlhé roky aj ZŠ Nábrežie mládeže. Vandali poškodzovali ihrisko, nechávali po sebe rozbité sklo, špinu, či dokonca použité injekčné striekačky. S príchodom nového školského roka pribudne v škole brána a nové oplotenie. Na ZŠ Fatranská sa aktuálne robí oprava vonkajšej asfaltovej plochy. ZŠ Krčméryho bude mať novú strechu, Základná umelecká škola J. Rosinského sa dočká dobudovania výťahu a žalúzií. V ZŠ Novozámocká vybudujú novú kanalizačnú prípojku, na ZŠ Topoľová rekonštruovali rekondičnú miestnosť pre deti s telesným znevýhodnením. V ZŠ Ščasného vynovia vnútorné priestory telocvične.

Rekonštrukciou prejdú aj materské školy (MŠ). V MŠ Platanovej mesto opraví strechu, v MŠ Čajkovského vymení podlahy, na Orechovom dvore vybuduje spevnenú betónovú plochu. Za vymaľovanie škôlok zaplatí mesto 10 000 eur. "Pripravujú sa tiež projektové dokumentácie na energetické zhodnotenie budov škôlok Staromlynská, Golianova, Vansovej, Piaristická, Alexyho a na Lomnickej," doplnil viceprimátor.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.07.2016
Magistrátu sa darí mesto finančne ozdravovať popri miliónových investíciách
Ak v rebríčku hospodárenia slovenských miest podľa inštitútu INEKO patrilo horehronskej metropole v rokoch 2010 až 2014 miesto v prvej desiatke najzadlženejších miest na Slovensku, nové vedenie samosprávy začalo nelichotivú štatistiku meniť hneď od začiatku svojho pôsobenia.
viac
11.01.2017
MV SR zverejnilo dátum uzavretia 4. hodnotiaceho kola výziev na materské školy
Výzvy na výstavbu, rekonštrukciu a prestavbu materských škôl boli vyhlásené v januári 2016 v rámci Operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ), ktorého časť spravuje Ministerstvo vnútra SR. Štvrté hodnotiace kolo bude mať uzávierku 14. júla 2017.
viac
31.03.2020
Magistrát chce natrvalo dostať nákladné autá z centra mesta
Nitrianska radnica chce natrvalo dostať nákladnú dopravu z centra mesta. Magistrát ju odklonil ešte vlani v lete v súvislosti s rekonštrukciou Univerzitného mosta, ktorý bol až do soboty 28. marca prejazdný iba v polovičnom profile.
viac
07.10.2020
Žilina zrekonštruovala tri materské školy za 1,5 milióna eur z eurofondov
Mesto Žilina zrekonštruovalo materské školy (MŠ) Čajakova, Trnavská a Petzvalova za viac ako 1,5 milióna eur. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka získalo financie z eurofondov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %