Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
27.07.2023 08:25

Peľová sezóna tráv pomaly končí na celom území Slovenska


Ilustračná snímka: (tasr).


Peľová sezóna tráv pomaly končí na celom území Slovenska. Významné denné koncentrácie sú predpokladané najmä na severnom a časti stredného Slovenska. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.


Ako dodala, pŕhľava dosiahne vyššie denné koncentrácie peľu v ovzduší najmä na strednom a severnom Slovensku. Peľ paliny a ambrózie, silných alergénov neskorého leta a jesene, bude pomaly pribúdať. "Predpokladáme, že pri opätovnom oteplení peľ paliny dosiahne v priebehu dvoch týždňov významné koncentrácie," objasnila. Doplnila, že peľ ambrózie môžeme vo významných hladinách očakávať o približne tri až štyri týždne neskôr. "Ochladenie spojené so zrážkovou činnosťou bude spôsobovať regionálne poklesy denných koncentrácií peľu v ovzduší," spresnila.

V uplynulých dňoch na území Slovenska naďalej dominoval v ovzduší peľ pŕhľavy a tráv z čeľade lipnicovitých. Peľ tráv v ovzduší dosahoval vyššie denné hladiny už len na severe Slovenska. Na ostatnom území významné denné koncentrácie dosahoval len ojedinele. Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytili v Žiline. Peľ pŕhľavy dosiahol najvyššie denné hladiny v Žiline, v Banskej Bystrici a v Bratislave. Peľ paliny a inváznej ambrózie zachytila väčšina monitorovacích staníc, bolo to však len vo veľmi nízkych koncentráciách. "V ovzduší sa vyskytoval ešte peľ skorocelu, štiavu, astrovitých a mrlíka. Z drevín to bol peľ pajaseňa a lipy," ukončila.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.06.2022
Peľ tráv a pŕhľavy sú dominantné v ovzduší aj naďalej
Peľ tráv spolu s peľom pŕhľavy majú dominantné zastúpenie v ovzduší aj naďalej. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
viac
16.06.2023
Peľová sezóna tráv pokračuje, potrápi aj peľ pŕhľavy a skorocelu
V uplynulom týždni dominoval v ovzduší peľ tráv z čeľade lipnicovitých, pŕhľavy a skorocelu. Peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých dosiahol vysoké koncentrácie už len na severnom Slovensku.
viac
23.06.2023
Peľová sezóna tráv pokračuje, najmä na strednom a severnom Slovensku
V uplynulom týždni dominoval v ovzduší peľ tráv z čeľade lipnicovitých a pŕhľavy, peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých dosiahol vyššie koncentrácie už len na strednom a severnom Slovensku.
viac
06.07.2023
Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých a pŕhľavy vrcholí
V uplynulých dňoch dominoval v ovzduší peľ tráv z čeľade lipnicovitých a slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Rovnako to bude aj v najbližších dňoch, keď možno očakávať vyššie koncentrácie ich peľu na väčšine územia Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %