Nedeľa 06.10.2024
Dnes má meniny 
Natália
°C
04.10.2024 02:10

Projekt Digitálni seniori: MIRRI prináša školenia a roadshow


Ilustračná snímka: MIRRI


Projekt Digitálni seniori realizovaný Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR naplno odštartoval s cieľom priniesť seniorom a zdravotne znevýhodneným základné digitálne zručnosti.


Súčasťou projektu je aj roadshow s názvom „Dni seniorov“, ktorú MIRRI organizuje v októbri a novembri vo všetkých krajských mestách.

Cieľom projektu, ktorý je financovaný z Plánu obnovy a odolnosti je vzdelávať seniorov nad 65 rokov a zdravotne znevýhodnených nad 18 rokov v používaní digitálnych zariadení a online služieb. Seniori sa na školeniach naučia nielen pracovať s tabletmi, ale aj bezpečne využívať internet, vyhľadávať informácie a komunikovať online. Registrácia na školenia je možná prostredníctvom webu, infolinky alebo osobne v regionálnych centrách. Záujemcovia, ktorí sa už zaregistrovali, budú kontaktovaní pracovníkmi a nie je potrebné registrovať sa znova. Účastníci školení dostanú po ich absolvovaní bezplatné tablety s dátovým balíkom na 12 mesiacov, aby mohli svoje zručnosti uplatniť v každodennom živote.

Roadshow „Dni seniorov“ prinesie tento projekt priamo do regiónov, čo umožní seniorom absolvovať školenia v blízkosti svojho domova.  MIRRI týmto spôsobom zabezpečuje, že digitálne vzdelávanie je dostupné pre čo najväčší počet ľudí. V rámci projektu sa plánuje do polovice roka 2026 vyškolenie viac ako 100-tisíc seniorov a zdravotne znevýhodnených osôb. Okrem toho budú účastníci školení oboznámení aj s tým, ako sa chrániť pred dezinformáciami a hoaxmi, čo je dôležité pre ich bezpečné pôsobenie v online prostredí.

Cieľom projektu za 41 mil. eur, financovaného z Plánu obnovy a odolnosti SR, je naučiť dôchodcov nad 65 rokov a zdravotne znevýhodnených ľudí nad 18 rokov základné digitálne zručnosti a poskytnúť im kvalitné tablety s dátovými balíkmi.

Zaregistrovaných záujemcov o školenia je približne 25-tisíc ľudí a vyškolených je viac ako 4 200 seniorov. Jedno školenie zahŕňa 5 sedení počas piatich týždňov.  V súčasnosti sú spustené vo všetkých krajských mestách a v priebehu najbližších mesiacov sa rozšíria aj do menších miest, aby pokryli celé Slovensko. Školenia sú zamerané na základy práce s digitálnymi zariadeniami, vyhľadávanie informácií, komunikáciu online a informačnú bezpečnosť.

Termíny roadshow v jednotlivých mestách sú nasledovné:

14. október – Trnava,

24. október. – Bratislava,

29. október – Trenčín,

7. november – Košice,

8. november – Prešov,

14. november - Žilina,

21. november– Banská Bystrica,

29. november – Nitra.

Viac informácií nájdete na stránke www.digitalniseniori.gov.sk.

Prečítajte si ďalšie informácie k téme.

Autor: (Zdroj: MIRRI SR, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.10.2017
Združenie Za silné regióny chce pomôcť vinárom nájsť cestu k zákazníkom
Pomáhať drobným vinárom pri umiestňovaní ich produkcie na trhu je jedným z mnohých zámerov občianskeho združenia Za silné regióny. Jeho hlavným cieľom je podpora domácich producentov a snaha dostať čo najviac regionálnych výrobkov na trh.
viac
07.04.2020
Donáška potravín pre seniorov už funguje pre všetkých 13 okresov kraja
Vo všetkých 13 okresoch Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) môžu seniori a ohrozené skupiny obyvateľstva požiadať o donášku potravín či voľnopredajných liekov.
viac
10.11.2020
Informácie o aktuálnom stave ovzdušia ponúkne nová webová aplikácia
Ministerstvo životného prostredia SR v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia a Slovenským hydrometeorologickým ústavom predstavuje webovú aplikáciu dnesdycham.sk s cieľom zvyšovať povedomie verejnosti v oblasti kvality ovzdušia na Slovensku.
viac
29.04.2021
Inšpirujme sa u najlepších v budovaní inteligentných miest
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR zorganizovalo v spolupráci s Business Finland webinár za účasti slovenských aj fínskych expertov pre oblasť budovania inteligentných miest a regiónov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.04 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.61 %