Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.04.2021 03:15

Inšpirujme sa u najlepších v budovaní inteligentných miest


Ilustračná snímka.


Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR zorganizovalo v spolupráci s Business Finland webinár za účasti slovenských aj fínskych expertov pre oblasť budovania inteligentných miest a regiónov.


Business Finland je fínska vládna inštitúcia zameraná na podporu a financovanie inovácií, obchodu, cestovného ruchu a agendu priamych zahraničných investícií.

Fínsko má obrovské skúsenosti vďaka projektu 6Aika, ktorý reprezentujú mestá Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku a Oulu. Je to jedinečný model budovania inteligentných miest a regiónov v Európe. Spája šesť miest a ich predstaviteľov, obyvateľov, firmy, akademický sektor a aj vedecko-výskumný ekosystém.

Fínsky projekt 6Aika môže byť príkladom pre rozvoj témy inteligentných miest na Slovensku. Dnes čelíme podobným výzvam ako Fíni pred niekoľkými rokmi.

Projekt, ktorého poznatky a skúsenosti MIRRI SR prináša na Slovensko, operuje s rozpočtom približne 100 miliónov eur a od roku 2014 naštartoval až 60 inovačných projektov, ktoré sa testujú a využívajú v reálnych podmienkach fínskych miest.

„6Aika zasahuje každého tretieho obyvateľa Fínska, tým či oným spôsobom. To je silný výsledok,“ uvádza rezort regionálneho rozvoja. Model Smart City sa na Slovensku doteraz obmedzoval len na obchodné inovácie zo strany súkromného sektora voči mestám a obciam, či regiónom.

Podľa rezortu je čas to zmeniť. Samotné mestá a regióny si musia ujasniť, kam chcú smerovať, aké smart riešenia sú pre ne výhodné.

Autor: (MIRRI SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.05.2017
Na konferencii Metro ON LINE predstaví Atos víziu miest budúcnosti
Inteligentné mestá sa týkajú aj Slovenska. Spoločnosť Atos, líder v oblasti digitálnej transformácie, na konferencii Metro ON Line, ktorá sa koná od 24. do 26. mája, predstaví možnosti ako aj v bežných slovenských podmienkach vybudovať „smart city“.
viac
23.02.2021
Inteligentná mobilita na Slovensku
Z analýzy Sekcie inovácií, strategických investícií a analýz rezortu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie vyplýva, že inteligentnej mobilite sa už dnes na Slovensku venuje 543 firiem. Inteligentnej mobilite sa rezort venuje prostredníctvom oddelenia inteligentnej mobility.
viac
07.06.2021
V 496 obciach a mestách podporené bezplatné wifi zóny
V rámci projektu „Wifi pre teba“ Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR schválilo za uplynulý rok ďalších 110 žiadostí v objeme 1 300 000 eur.
viac
13.07.2021
Z výzvy „Moderné technológie“ bude 35 miest realizovať „smart city“ riešenia
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR navýšilo pre vysoký záujem financie pre dopytovú výzvu „Moderné technológie“ v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %