Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
20.05.2021 10:35

Predsedníčka ŽSK rokovala so štátnym tajomníkom MIRRI o regionálnom rozvoji


Snímka z pracovného rokovania. Zdroj: (ŽSK).


O stratégii využitia finančných prostriedkov v stredu na pôde Žilinského samosprávneho kraja diskutovala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová na pracovnom rokovaní so štátnym tajomníkom Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky Dušanom Veličom.


Cieľom stretnutia bolo upriamiť pozornosť ministerstva na špecifické regionálne problémy a potreby. Predsedníčka kraja zdôraznila význam zapojenia župy do procesov prípravy nového obdobia pre čerpanie fondov EÚ: „Žilinský samosprávny kraj sa chce stať aktívnym partnerom pri príprave operačného programu Slovensko. Vnímame, že sme síce prizývaní k pripomienkovému konaniu, avšak pri tvorení základnej koncepcie či filozofie na národnej úrovni, žiaľ, kraje často chýbajú. Tu jednoznačne voláme po aktívnom zapojení.“ Župa chce tak predísť tomu, aby sa v novom operačnom programe Slovensko nezabudlo na regionálne priority, napr. v oblasti budovania integrovaného dopravného systému mimo väčších mestských území, cyklotrás, opäť mimo mestského územia a rozvoj regionálnych nemocníc.

Zástupcovia MIRRI potvrdili, že sú otvorení konštruktívnej spolupráci a vzájomnej komunikácii. Pre tento účel určili kontaktný bod pre Žilinský kraj, ktorý bude neustále k dispozícii pre vypočutie hlasu z regiónu. Ministerstvo chce spolupracovať i pri príprave integrovaných územných stratégií. „Slovensko potrebuje koordinované a cielené investície v regiónoch. V každom regióne by sme radi videli regionálny rozvojový trojuholník, ktorý by prepojil biznis sféru a univerzitný výskum so štátnou a verejnou správou. Len to je cesta k napredovaniu,“ povedal štátny tajomník MIRRI Velič.

Počas stretnutia otvorila predsedníčka tému strategických zámerov kraja pre nové obdobie, ktoré sa dotýkajú oblastí kvality životného prostredia a inovačného rozvoja územia. Župa vníma ako kľúčové vytvorenie regionálneho inovačného centra, ktoré sa pripravuje v spolupráci Žilinského samosprávneho kraja, mesta Žilina a Žilinskej univerzity a zástupcov podnikateľského sektora. Do veľkej miery s tým súvisí aj rozvoj vedecko – výskumného potenciálu Žilinskej univerzity a Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine. Aj prostredníctvom investícií do budovania inovačných kapacít s vyššou pridanou hodnotou a prepájania stredného a vysokého školstva so zamestnávateľmi chce kraj udržať mladých ľudí v regióne.

Okrem inovácií sa župa vo svojich strategických dokumentoch zameriava aj na ochranu životného prostredia. V súčasnosti je približne 59 % územia kraja chránených, paradoxom však je, že župa napriek tomu zápasí napríklad s dlhodobo zhoršeným stavom ovzdušia. Kvalitné a atraktívne prostredie je pritom jedným z faktorov pre návrat a stabilizáciu mladých ľudí zo zahraničia. V zadefinovaní priorít rozvoja preto zelené témy zohrávajú významnú úlohu. „Epidémia prinútila mnohých šikovných mladých ľudí na návrat do svojho kraja. Chceme im poskytnúť také podmienky, aby tu ostali pracovať a žiť,“ doplnila na záver predsedníčka kraja Erika Jurinová.

Počas pracovného výjazdu v Žilinskom kraji sa štátny tajomník stretol aj so zástupcami obce Korňa na Kysuciach, Žilinskej univerzity i mesta Žilina.

Autor: (Lucia LAŠOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2021
Samosprávy sú pre MIRRI kľúčovým partnerom
Vicepremiérka Veronika Remišová včera rokovala so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska o spôsoboch, ako čo najefektívnejšie nasmerovať eurofondy do regiónov.
viac
23.04.2021
Príležitosťou pre Slovensko je zelená ekonomika
Podľa rezortu informatizácie, regionálneho rozvoja inovácií má Slovensko obrovský potenciál naplno rozbehnúť zelenú ekonomiku, ktorá ľuďom zabezpečí prosperitu a zdravé prostredie na život.
viac
17.06.2021
Zasadala Rada partnerstva pre integrovaný územný rozvoj BSK
V stredu 16. júna zasadla v priestoroch Úradu BSK už po štvrtýkrát Rada partnerstva pre integrovaný územný rozvoj.
viac
09.08.2021
Environmentálnym záťažiam v regiónoch pomôžu nové eurofondy
Na environmentálne záťaže pôjde z nových eurofondov 294 miliónov eur. S predstaviteľmi samospráv v okresoch Michalovce, Humenné a Vranov nad Topľou o tom hovorila vicepremiérka. Ako pri riešení týchto problémov môžu pomôcť eurofondy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %