Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
21.10.2024 07:50

Petržalka pripravila špeciálne ohrádky na prezimovanie ježkov


Snímka zdroj: Bratislavské noviny


Bratislavská mestská časť Petržalka pripravila špeciálne drevené ohrádky s lístím, aby v nich ježkovia mohli prežiť zimu. Samospráva prosí obyvateľov, aby ježoviská nevyužívali na ukladanie komunálneho odpadu. TASR o tom informovala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.


Mestská časť pripomenula, že ježkovia sú zákonom chránené živočíchy, ktoré zvyknú zimovať v plytkých dierach, ale aj v kopách lístia, konárov či iného biologického odpadu. "V snahe poskytnúť im bezpečné útočisko im zamestnanci oddelenia správy verejných priestranstiev (OSVP) miestneho úradu už v roku 2023 vytvorili špeciálne drevené ohrádky, takzvané ježoviská, ktoré umiestnili v približne 20 lokalitách mestskej časti," priblížila Halašková.         

Po roku bolo potrebné niektoré z ježovísk renovovať. Pri ich čistení našli pracovníci nahádzaný komunálny aj kuchynský odpad. "Pri vhadzovaní odpadu môžu byť ježkovia vyrušení zo spánku, sklenený alebo nebezpečný odpad ich zas môže zraniť. Nemýľme si ježoviská so smetnými košmi," upozornil Milan Gálik z OSVP.         

Zimný spánok ježkov trvá štyri až šesť mesiacov, spravidla od novembra do marca. Halašková pripomenula, že teplotné výkyvy majú vplyv aj na zvieracie biorytmy, čo spôsobuje, že ježkovia sa namiesto spánku vystresovaní potulujú po uliciach. Petržalka sa preto rozhodla vytvoriť im bezpečný priestor na prezimovanie.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.12.2016
Petržalské páračky v podaní seniorov zožali úspech aj na východe
V priebehu troch sezón sa petržalskí seniori predstavili so svojím hudobno-dramatickým pásmom Petržalská svadba v 21 reprízach v Bratislave i v ďalších mestách na Slovensku. Vďaka priaznivému ohlasu publika sa pustili do nácviku ďalšieho pásma s výstižným názvom Petržalské páračky.
viac
10.02.2017
Petržalka podporí zaujímavé projekty
Po zmene pravidiel poskytovania účelových dotácií pre neziskové organizácie, rôzne spolky a združenia či právnické osoby vykonávajúce verejno-prospešnú činnosť si o dotáciu požiadalo 95 uchádzačov.
viac
12.06.2017
Petržalka začala s budovaním nového športového areálu
V areáli Jama na Vyšehradskej – Šášovskej začala bratislavská Petržalka s výstavbou nového areálu pre šport a hry. Mal by vyrásť na ploche takmer 1740 štvorcových metrov na mieste bývalého ihriska a slúžiť by mal ako deťom, tak mládeži a dospelým. Informovala o tom hovorkyňa Michaela Platznerová.
viac
30.10.2023
Petržalka hľadá vhodné lokality pre domčeky na prezimovanie ježkov
Obyvatelia bratislavskej Petržalky môžu navrhnúť lokalitu, kde by mohli byť umiestnené domčeky na prezimovanie ježkov. Prvých šesť ježovísk už mestská časť umiestnila v teréne a následne ich osadí v najvýznamnejších lokalitách. Informuje o tom na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %