Piatok 04.10.2024
Dnes má meniny 
František
°C
01.10.2024 10:10

Na Dukle a vo Svidníku budú oslavy 80. výročia Karpatsko-duklianskej operácie


Hrob generála Jaroslava Vedrala Sázavského, ktorý zahynul ako jediný československý generál v boji v rámci Karpatsko-duklianskej vojenskej operácie pri výbuchu protitankovej míny 6. októbra 1944. Snímka TASR.


Pri Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle a v meste Svidník si Ministerstvo obrany SR v nedeľu 6. októbra spolu s verejnosťou a hosťami pripomenie 80. výročie Karpatsko-duklianskej operácie (KDO).


Súčasťou osláv bude okrem spomienkových podujatí, statických a dynamických ukážok ozbrojených síl a vojenskej polície aj kultúrno-spoločenský a sprievodný program. TASR o tom dnes informovali z tlačového oddelenia Kancelárie ministra obrany SR.         

Oslavy 80. výročia KDO sa uskutočnia za účasti prezidenta SR a hlavného veliteľa Ozbrojených síl (OS) SR Petra Pellegriniho, podpredsedu vlády a ministra obrany SR Roberta Kaliňáka a ďalších vrcholných predstaviteľov štátu.         

"Boje v duklianskom priesmyku patrili k najtvrdším horským bitkám pri oslobodzovaní Slovenskej republiky. Dukla je miesto piety, úcty i spomienok. Je to miesto návratov na obdobie, kedy sa tí naši predkovia nebáli postaviť zlu," uviedol minister obrany R. Kaliňák a poďakoval sa Úradu vlády SR, participujúcim ministerstvám, mestu Svidník, Prešovskému samosprávnemu kraju a všetkým ostatným participujúcim zložkám na tomto podujatí.         

Slávnostný program sa na Dukle začne o 13.00 h pietnym aktom kladenia vencov sprevádzaným preletom leteckej techniky ozbrojených síl. Pokračovať bude príhovormi hostí a vystúpeniami Miroslava Dvorského, Lúčnice či Ivany Regešovej. Areál pri Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle sa pre verejnosť otvára o 11.00 h.

Ako informoval rezort obrany, program je pripravený aj vo Svidníku, kde bude areál tamojšieho Vojenského historického múzea pre verejnosť otvorený od 10.00 h.

Pietny akt kladenia vencov a prelet leteckej techniky OS SR, ako aj slávnostný program s príhovormi hostí, ktorý bude súbežne prebiehať pri Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle, budú môcť návštevníci areálu Vojenského historického múzea vo Svidníku sledovať na LED obrazovkách v priamom prenose STVR. Vo Svidníku bude súčasťou pripravovaného programu aj kultúrne vystúpenie Čarovných ostrohov, Kandráčovcov, Folklórneho Súboru Šarišan a ďalších.         

"Pripravené budú aj ukážky boja zblízka, prezentácia vojenskej kynológie a návštevníci sa môžu tešiť aj na showprogram Čestnej stráže OS SR, ukážky vojenskej techniky a výzbroje OS SR či množstvo edukačných aktivít pre najmenších," uvádza rezort obrany.         

Pre verejnosť bude v nedeľu 6. októbra zabezpečená kyvadlová autobusová doprava na trase Svidník - Dukla - Svidník, ktorá bude premávať v 15 minútových intervaloch v čase od 10.00 do 16.00 h.         

Rezort obrany zároveň prosí všetkých návštevníkov, aby do areálu pri pamätníku na Dukle prichádzali s dostatočným časovým predstihom, nakoľko každý návštevník bude musieť prejsť bezpečnostnou kontrolou.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2017
Pietnym aktom si SR pripomenie Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie
Na spomienkový a pietny akt kladenia vencov k pamätníkom v Svidníku pozýva pri príležitosti 73. výročia Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie okresné mesto na severovýchode Slovenska. Podujatie je pripravené na piatok 6. októbra, na Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie.
viac
26.09.2020
Oslavy výročia Karpatsko-duklianskej operácie budú tento rok v obmedzenom režime
Oslavy Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie a 76. výročia KDO sa tento rok pre pandémiu koronavírusu uskutočnia v obmedzenom režime. Pietneho aktu sa v minulých rokoch okrem predstaviteľov štátu zúčastňovali hostia z domova i zahraničia, vojnoví veteráni i široká verejnosť.
viac
28.08.2024
Oslavy SNP v B. Bystrici sa začnú v stredu, vstup do múzea bude bezplatný
Dvojdňové celoštátne oslavy 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici sa začínajú dnes (28. 8.) a naplno si ich môžu užiť aj návštevníci, ktorí zavítajú do mesta pod Urpínom. Do Múzea SNP sa dostanú od 9.00 h bezplatne až do 18.00 h.
viac
26.09.2024
Rezort obrany plánuje oslavy 80. výročia Karpatsko-duklianskej operácie
Ministerstvo obrany SR plánuje 6. októbra na Dukle a vo Svidníku oslavy 80. výročia Karpatsko-duklianskej operácie. Ich súčasťou má byť prezentácia vojenského múzea aj prelet leteckej techniky. Oslavy budú stáť takmer milión eur. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.33 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.04 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %