Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
16.10.2024 09:00

Návrh zrušenia IC vlakov z Bratislavy do Košíc považuje Greenpeace za absurditu


Ilustračná snímka: Teraz.sk


Návrh zrušiť IC vlaky na trati Bratislava - Košice považuje organizácia Greenpeace Slovensko za absurditu. Vyzýva Železničnú spoločnosť Slovensko, aby nezhoršovala už tak slabú mobilitu občanov rušením najrýchlejších vlakov.


TASR o tom informovala hovorkyňa Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová.         

Vlaky sú podľa environmentalistov najekologickejším spôsobom dopravy. Aby ich ako spôsob dopravy využívalo viac ľudí, musia byť lacné, dostupné, pohodlné a zároveň musia jazdiť často a bez meškania. "Do vlakovej dopravy potrebujeme investovať, nie rušiť najrýchlejšie vlaky. Minister dopravy namiesto toho, aby hľadal zdroje, ako zlepšiť fungovanie železníc, plánuje navyše obnoviť letecké spojenie medzi Bratislavou a Košicami a ešte ho aj dotovať zo štátnych peňazí," skonštatovala Ábelová.         

Organizácia zároveň vyzýva vládu k zvýšeniu daňovej záťaže pre znečisťujúce spôsoby dopravy, ako sú lety, zníženie daňovej záťaže pre ekologickú dopravu, akou sú vlaky. Taktiež apeluje na zavedenie klimatických lístkov, čo sú cenovo dostupné, dlhodobé lístky na verejnú dopravu, ktoré sú platné vo všetkých prostriedkoch verejnej dopravy v danej krajine či regióne.         

Analýza Greenpeace ukazuje, že Slovensko je na chvoste v oblasti verejnej dopravy. Tá musí byť podľa environmentalistov dostupná pre všetkých, pretože len vtedy môžu ľudia presadnúť z áut na ekologickejšie formy mobility.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.05.2016
Na deň detí z Košíc do Rožňavy historickým vlakom
Aktivisti z košického Klubu historických koľajových vozidiel pozývajú rodičov a deti pri príležitosti Medzinárodného dňa detí na jazdu historickým vlakom z Košíc do Rožňavy.
viac
11.10.2016
Historickým vláčikom oslávia 80. výročie trate Margecany – Červená Skala
Okrúhle výročie jednej z našich najkrajších železničných tratí môžete osláviť nostalgickou jazdou v nedeľu 16. októbra. Na trase Košice – Margecany - Gelnica – Mníšek nad Hnilcom a späť vypravia organizátori historické motoráky pre verejnosť aj pozvaných hostí.
viac
17.05.2019
Healthy run 2019 štartuje už túto nedeľu 19. 5. v Banskej Bystrici
Tri slovenské mestá opäť symbolicky prepojí beh za zdravie. Zdravotníci v Bratislave, Banskej Bystrici aj v Košiciach sú pripravení priniesť širokej verejnosti základné informácie o ich zdravotnom stave priamo na športoviskách.
viac
06.07.2021
Po zabudnutej trati za umením
Horúci tip na príjemný letný výlet pre celú rodinu prináša Detská železnica Košice a pozýva na Veľký vlakový výlet Po zabudnutej trati za umením do Strážok, Spišskej Belej a Kežmarku už v sobotu 10. júla. Lístky je potrebné zakúpiť vopred.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %