Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
15.10.2024 03:05

Samosprávy avizujú úsporné opatrenia, dotknúť sa môžu športu


(Foto: ZMOS)


Samosprávy avizujú v dôsledku nepriaznivej ekonomickej situácie úsporné opatrenia. Pokiaľ neposkytne štát pomoc, dotknú sa najmä podpory športu a kultúry. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.


„Pravdepodobne prvé, ktoré prídu na rad, sú športoviská, ktoré sú najnáročnejšie na prevádzku. A to nielen na energie, ale aj na počty zamestnancov. Máme tým na mysli zimné štadióny a plavárne," zdôraznil Jozef Božik.

Starostovia z niektorých obcí najmä východného Slovenska podľa jeho slov avizujú aj možný koniec podpory futbalu. Podotkol, že väčšina samospráv nechce ísť cestou zvyšovania daní, zdroje chcú mestá a obce hľadať v podobe úspor.

„Sme vďační za to, že sa našlo viacero zdrojov v rozpočte, ktorý je konsolidovaný, na investície do športovísk. Akurát že samospráva má opačný problém, samospráva má problém s prevádzkovaním športovísk," doplnil predseda ZMOS.

Ako priblížil, ročné náklady na prevádzku zimného štadióna sa pohybujú na úrovni 300 000 až 400 000 eur, v prípade plavárne od 250 000 do 350 000 eur. Mestá a obce sú podľa jeho slov najväčším sponzorom detského a mládežníckeho športu.

Hrozí takisto prepúšťanie zamestnancov v oblasti kultúry či znižovanie počtu príslušníkov obecných polícií. Jozef Božik ozrejmil, že samosprávy znášajú výpadky príjmov dosahom opatrení minulých vlád, tlak na výdavky vytvára napríklad valorizácia miezd či budúcoročný rast sadzby dane z pridanej hodnoty.

„Pokiaľ nám štát nepomôže, tak to bude veľmi ťažké," dodal. Zopakoval, že ZMOS požaduje aj prísľub vlády na financovanie jednorazových odmien pre zamestnancov v samosprávach.

Primátor Piešťan Peter Jančovič poukázal na to, že okrem prevádzky športovísk vynakladajú samosprávy finančné prostriedky aj na dotácie športovým klubom a platy zamestnancov v tejto oblasti. Upriamil pozornosť na aspekt predpokladaného nárastu cien energií. „Väčšina financií, ktoré sa týkajú prevádzky športovísk, ide na energie," doplnil.

Pozrite si záznam z tlačovej besedy.

 

Autor: (Zdroj: TASR, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.09.2020
Komplexná novela zákona o vysokých školách bude na rok
S komplexnou novelou zákona o vysokých školách, respektíve novým zákonom o vysokých školách, chce rezort školstva prísť v prvej polovici budúceho roka.
viac
13.11.2020
ZMOS plánuje do konca roka predstaviť plán modernizácie samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) plánuje do konca roka predstaviť plán modernizácie samosprávy. Predseda ZMOS-u a primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger o tom informoval po štvrtkovom stretnutí predstaviteľov združenia s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.
viac
04.11.2021
ZMOS a SOŠV vidia v spolupráci užitočnosť aj spoločenský prínos
Združenie miest a obcí Slovenska a Slovenský olympijský a športový výbor spojili sily a idú spoločne rozvíjať šport.
viac
28.11.2022
Mesto prijalo v súvislosti s krízou viaceré úsporné opatrenia
Mesto Svidník prijalo v súvislosti s energetickou krízou viaceré opatrenia. Materské a základné školy v pôsobnosti mesta boli inštruované k šetreniu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %