Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
09.04.2021 11:40

Riešenie klimatickej krízy si od samospráv vyžaduje čas, prácu aj financie


Ilustračná snímka.


Riešenie klimatickej krízy a jej následkov si od samospráv vyžaduje viac času, práce, financií a personálnych kapacít. Uviedla to hovorkyňa Únie miest Slovenska (ÚMS) Daniela Piršelová.


Únia verí, že sa jej podarí motivovať samosprávy, aby tému klimatickej krízy neodkladali na neskôr a začali konať tam, kde sú ich reálne možnosti.

V samosprávach sa podľa Piršelovej budujú aj personálne kapacity, ktoré majú potrebné vzdelanie a prehľad v klimatickej agende. Nedostatok finančných zdrojov musí riešiť štát. „Je to jeden z ďalších dôvodov na reformu financovania samosprávy,” podotkla Piršelová.

„Znalosti a povedomie samospráv na Slovensku nie sú v tejto existenčnej téme 21. storočia rovnaké,” povedala Piršelová. Doplnila, že sú samosprávy, ktoré sa aktívne zapájajú do environmentálnych projektov, vzdelávania a hľadania riešení. Sú však podľa hovorkyne aj samosprávy, ktoré si nedostatočne uvedomujú dôležitosť témy klimatickej zmeny, zodpovednosť a ich možnosti. „Tento stav je však aj dôsledok nedostatočnej pozornosti venovanej tejto téme zo strany štátu, roztrieštenosti zodpovednosti a nedostatočnej koordinácii aktivít na strane štátnych orgánov,” priblížila.

Cieľom ÚMS je poskytovať členským štátom podporu v enviroaktivitách udržateľných projektov, poradenstvo a poskytovanie informácií v oblasti klimatickej krízy a zmeny, hovorí Piršelová.

V podpore riešenia klimatickej krízy v mestách ÚMS uzavrela memorandá o spolupráci s partnermi, s ktorými participuje na environmentálnych a udržateľných projektoch cielenými na mestá a samosprávy – Karpatský rozvojový inštitút, Inštitút cirkulárnej ekonomiky, Budovy pre budúcnosť, Za našu vodu, Za čisté ovzdušie, Slovenská komora architektov. Piršelová poukázala, že únia vytvorila aj samostatnú pracovnú skupinu zástupcov miest pre agendu klimatickej zmeny.

„Vytvorili sme vlastný interný vzdelávací projekt pre členské mestá - Mestá pre klímu. Ide o online webinár, na ktorom pravidelne, raz za mesiac, ponúkame mestám prehľad jednotlivých tém a súvislostí klimatickej krízy v mestách,” vysvetlila hovorkyňa. Dodala, že súčasťou projektu sú prezentácie skúseností v jednotlivých oblastiach so slovenskými a českými odborníkmi.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.01.2021
Únia miest Slovenska podporuje iniciatívu „Klíma ťa potrebuje“
Mestá budú postupne vyhlasovať stav klimatickej núdze, nechcú čakať na štát.
viac
30.04.2021
Vyhlásenie stavu klimatickej núdze v mestách musí schváliť zastupiteľstvo
Vyhlásenie stavu klimatickej núdze v mestách musí schváliť mestské zastupiteľstvo. Je na každom meste, ako a kedy k vyhláseniu pristúpi. Malo by však mať predstavu, aké konkrétne kroky môže proti klimatickej kríze urobiť ďalej.
viac
25.06.2021
Mestám musia s riešením klimatickej krízy pomáhať klimatickí manažéri
Klimatickí manažéri sú jednou z profesii budúcnosti, pýta si ich realita klimatickej krízy. Ide však o relatívne neznámu profesiu a to aj napriek faktu, že zmena klímy je problém, ktorému spoločnosť čelí prakticky dekády.
viac
18.11.2021
ÚMS sa zapojila do riešenia energetickej chudoby na Slovensku
Únia miest Slovenska (ÚMS) sa zapojila do medzinárodného projektu STEP - Nástroje riešenia energetickej chudoby, ktorý na Slovensku realizuje Spoločnosť ochrany spotrebiteľov a je podporený EÚ v rámci iniciatívy HORIZON 2020.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %