Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
30.04.2021 10:35

Vyhlásenie stavu klimatickej núdze v mestách musí schváliť zastupiteľstvo


Ilustračná snímka.


Vyhlásenie stavu klimatickej núdze v mestách musí schváliť mestské zastupiteľstvo. Je na každom meste, ako a kedy k vyhláseniu pristúpi. Malo by však mať predstavu, aké konkrétne kroky môže proti klimatickej kríze urobiť ďalej.


Prvé slovenské mesto, ktoré vyhlásilo stav klimatickej núdze, sú Zlaté Moravce. Urobilo tak v roku 2019. Uviedla to hovorkyňa Únie miest Slovenska (ÚMS) a poradkyňa pre komunikáciu klimatickej krízy Daniela Piršelová.

Väčšina členských miest ÚMS sa zhodla, že postupne vyhlásia stav klimatickej núdze. Chcú tak deklarovať záujem o riešenie klimatickej krízy, prijať svoj podiel zodpovednosti a požiadať obyvateľov v ďalších krokoch pri riešení environmentálnych problémov.

Piršelová uviedla niekoľko členských miest ÚMS, ktoré začali klimatickú krízu riešiť. Banskobystrickí poslanci prijali uznesenie, že na základe odborného posúdenia aktuálneho stavu životného prostredia a po verejnej diskusii budú predložené podklady na vyhlásenie stavu klimatickej núdze. Predložiť by ho mali na júnové zasadnutie mestského zastupiteľstva. „Dôležité pre Banskú Bystricu je aktuálne aj spustenie projektu Reakcia na zmenu klímy, ktorého súčasťou je akčný plán adaptácie a mitigácie na zmenu klímy,” podotkla hovorkyňa.

Na vyhlásenie stavu klimatickej núdze sa pripravuje aj Hlohovec. „Mesto Hlohovec si uvedomuje, že sú už v súčasnosti prítomné hrozby a riziká následkov zmeny klímy s priamym vplyvom na rozvoj mesta a jeho obyvateľov,” priblížila Piršelová. Doplnila, že mesto sa rozhodlo vytvoriť Stratégiu adaptácie na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy na území mesta. V súčasnosti má spracovanú prvú časť - takzvaný klimasken.

Žilina pripravuje podľa Piršelovej adaptačnú stratégiu na zmenu klímy, ktorá je súčasťou projektu "Zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy v meste Žilina". Dokument má stanoviť prístup k problémom súvisiacim so zmenou klímy a identifikovať opatrenia pre udržateľné fungovanie mesta. Plánuje spracovať aj nízkouhlíkovú stratégiu mesta a akčný plán. Až po ich schválení pristúpi k vyhláseniu stavu klimatickej núdze a k realizácii jednotlivých opatrení, podotýka Piršelová.

Pokračuje, že Trnava má spracovanú stratégiu adaptácie mesta na dôsledky zmeny klímy - vlny horúčav. „V rámci stratégie bol vypracovaný adaptačný plán s niekoľkými programami (napr. tienenie či ochladzovanie verejných priestranstiev a pod.), ktoré sa snažíme postupne napĺňať a zohľadňujeme ich nielen pri našich projektoch, ale aj pri regulatívoch územného plánu pri ostatných investoroch,” uvádza mesto. Pri obnovách verejných priestorov Trnava využíva manažment dažďovej vody. Používa priepustné povrchy a vsakovacie zariadenia, ktoré umožnia zrážkam vsiaknuť do oblasti, kde spadli, spomenula Piršelová.

Bratislava zatiaľ nemá stanovený termín na vyhlásenie klimatickej núdze. Hlavné mesto pracuje na viacerých projektoch smerujúcich k realizácii mitigačných aj adaptačných opatrení v súvislosti so zmenou klímy. „Zameriava sa aj na zmeny v hospodárení mestských a štátnych lesov na území miest,” poznamenala Piršelová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.01.2021
Únia miest Slovenska podporuje iniciatívu „Klíma ťa potrebuje“
Mestá budú postupne vyhlasovať stav klimatickej núdze, nechcú čakať na štát.
viac
12.02.2021
ÚMS: Situácia s MOM sa vo viacerých mestách zlepšila
Únia miest Slovenska (ÚMS) víta, že Ministerstvo zdravotníctva SR vypočulo našu požiadavku, že je nevyhnutné spružniť proces vzniku súkromných mobilných odberových miest (MOM).
viac
09.04.2021
Riešenie klimatickej krízy si od samospráv vyžaduje čas, prácu aj financie
Riešenie klimatickej krízy a jej následkov si od samospráv vyžaduje viac času, práce, financií a personálnych kapacít. Uviedla to hovorkyňa Únie miest Slovenska (ÚMS) Daniela Piršelová.
viac
25.06.2021
Mestám musia s riešením klimatickej krízy pomáhať klimatickí manažéri
Klimatickí manažéri sú jednou z profesii budúcnosti, pýta si ich realita klimatickej krízy. Ide však o relatívne neznámu profesiu a to aj napriek faktu, že zmena klímy je problém, ktorému spoločnosť čelí prakticky dekády.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %